Knyttes til Drammen-moské

Om lag ti land kan drive med spionasje av asylsøkere i Norge, ifølge Politiets sikkerhetstjeneste (PST).
Foto: Politiets sikkerhetstjeneste
33-årig etnisk norsk konvertitt skal ha vært aktiv i et lite ekstremistmiljø i byen, ifølge Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

Etterretningsorganisasjoner mener en 33 år gammel nordmann er trent av al-Qaida i Jemen og er klar til å utføre terroraksjoner. Ifølge Sunday Times ønsker Al-Qaida å bruke ham til et angrep mot et amerikansk passasjerfly.

I en Dagblad-artikkel får man ytterligere opplysninger om konvertitten. Blant annet skrives det at mannen kommer fra en rolig kommune med lav innvandrertilflytting like utenfor Oslo. I ungdomsårene ble han venstreradikal og tilknyttet Blitz-miljøet.

33-åringen har også et familiemedlem som arbeider i et departement og er gift med en diplomatdatter fra et nordafrikansk land. Ekteskapet, og den påfølgende konverteringen til islam skal ha skjedd i 2008, noe som endret 33-åringens livsførsel totalt.

Fra en ekstremisme til en annen

Avisen skriver også at kontraterrorseksjonen i PST i lengre tid har jobbet opp mot og kartlagt flere små, ekstreme islamistiske miljøer på landsbasis. 33-åringen skal, ifølge sikkerhetstjenesten, ha vært i kontakt med et ekstremistmiljø i Drammen.

Peter Neumann, en av Europas fremste eksperter på radikalisering og terror og grunnlegger av Institutt for studier av radikalisering ved Kings College i London, er ikke overrasket over at 33-åringen har tilhørt ulike miljøer på ytre venstrefløy før han konverterte.

– Konvertitter er ofte på søken etter noe å dedikere seg til, har gjerne eksperimentert med radikale miljøer, og ser etter en sterk ideologi som gir dem mening og struktur. Noe av dette kan forklare hvorfor vestlige konvertitter, bortsett fra kvinner som konverterer på grunn av ekteskap, er overrepresentert blant jihadistene, sier Neumann til Dagbladet.