Slår alarm etter islamistisk valgseier

Mislykkes: Walid al-Kubaisis film om islamisme overbeviser ikke, mener vår anmelder.
– Ikke tro på de fine ordene til den nyvalgte egyptiske presidenten Mohamed Moursi. Se heller på hvilken ideologi han står for, hevder Midtøsten-kjenner og tidligere statsstipendiat Walid al-Kubaisi.

Kubaisi har bakgrunn som politisk flyktning fra Irak. Han er forfatter, frilansjournalist og skribent. I sin dokumentarfilm fra 2010, «Frihet, likhet og Det muslimske brorskap», skildrer han muslimbrødrenes ideologi. Filmen skapte debatt da den ble vist på TV2.

Selv er han bekymret for utviklingen i Egypt etter Mohamed Moursis valgseier. Han mener Det muslimske brorskap, partiet som utgjør basen for Moursis valgergruppe, ønsker å opprette «De forente arabiske stater» som et kalifat, med Jerusalem som hovedstad. 

– Brorskapet er nå den avgjørende aktøren for utviklingen i Egypt, og har i full offentlighet selv formidlet sine fremtidsplaner. Sentrale ledere sier rett ut, foran tusenvis av demonstranter, at deres mål er å opprette kalifatet, sier han til magasinet Norge I Dag.

– Snakker med to tunger

Han tror ikke på brorskapets nye toner om demokrati, like rettigheter for alle og respekt for internasjonale avtaler.

– Brorskapet er kjent for å snakke med to tunger, og det er stor forskjell på hva lederne sier i arabisktalende fora og hva de sier i intervjuer med internasjonal presse.

Egypt et nytt Iran

Egypt under deres ledelse vil ligne Iran, sier Kubaisi, og minner om at brorskapets erklærte mål er å innføre islamsk sharialovgivning.

– I starten vil de nok være veldig forsiktige med å vise sin opprinnelige plan til den vestlige verden. Så kommer de antakelig til å løse en del praktiske problemer i landet, og dermed gi folk følelsen av at de har gjort noe bra. Men generelt hviler deres idealer i Arabia i det syvende århundret.

Han tror ikke vi vil få se flere frie valg i Egypt.

– Brorskapet kommer ikke til å gi fra seg makten frivillig, fordi det kolliderer med deres ideologi, sier han til idag.no.