Vant frem mot utestengelse av Facebook-gruppe

Gruppeadministrator On Elpeleg sier seg lettet over at Facebook måtte oppheve nedstengingen av en NRK-kritisk gruppe.
Foto: Privat
For noen uker siden ble en pro-israelsk og NRK-kritisk Facebook-gruppe stengt ute av Facebook grunnet "skadelig og ekstremistisk innhold". Nå er gruppen tilbake på nettplattformen.

Utrop har tidligere skrevet om jødiske On Elpeleg fra Bergen, som sammen med flere andre norske jøder og likesinnede har samlet seg i Facebook-gruppen Stopp antisemittisme på NRK- Stop antisemitism on Norwegian TV.

Gruppen har hatt et kritisk blikk på NRK, NRKs omtale av jøder og Israel, og særlig NRKs dekning av krigen i Gaza.

Saken har også blitt omtalt på nettstedet Jewish Home og avisen Dagen. Også israelske YNet News har skrevet om fjerningen av gruppen.

Oppe igjen, men med restriksjoner

Nå ser det ut som om Elpeleg, som er gruppeadministrator, og de flere tusen gruppemedlemmene har vunnet frem i retten.

– Vi er alle glade for at gruppen har blitt gjenopprettet, sier han til Utrop.

Ifølge Elpeleg ble gruppe ble gjenåpnet en time etter flere millioner i USA fikk en anledning til å lese artikkelen i YNet News.

– Hva er ordlyden i avgjørelsen fra Facebook?

– Ingen. Facebook Norge har gjenåpnet gruppen først og slettet klagene uten hva som helst forklaring. Etter tre dager returnerte de klagene og startet med varsling overfor nye medlemmer om at vi bryter reglene. Så har man også påført begrensninger på videredistribusjon av gruppen i feeden til Facebook-brukerne.

Fjernet etter å ha vist Hamas-video

– Har Facebook gitt dere noe grunn for nedstengingen?

– Vi ble fjernet fordi vi delte videoer som viser grusomhetene som Hamas gjennomførte i sitt angrep 07. oktober. Facebook mente det var vi som var farlige. Videoene ble publisert av oss for å varsle mot ekstremisme og overhodet ikke som noe form for støtte.

Elpeleg ser det som positivt at man nå får arkivet tilbake og alle medlemmene kan igjen følge med nyhetene i gruppen.

– Likevel skapte utestengingen forvirring. Omtrent 2500 medlemmer ble med i to andre grupper i de åtte dagene vi ikke var tilgjengelige.

– Har andre som har opplevd liknende kontaktet deg/dere?
– Ja. Vi har hørt at to andre grupper ble truet med utestenging og en av dem (en privat gruppe) er stengt.

Sier seg bekymret for ordskiftet

– Hva tenker du avgjørelsen betyr for ordskiftet?
Slike nedstenginger eller begrensninger av ytringsfriheten er farlige. Jeg synes det er sjokkerende at det er kun to aviser i Norge som har våget å følge Vær Varsom Plakaten og punktet om å “verne om ytringsfriheten”, som Dagen og Utrop.
I den forrige saken som Utrop skrev, ble NRK kontaktet for å med spørsmål om de var enige eller uenige i kritikken fra Elpeleg og Facebook-gruppen, uten å lykkes med å få et tilsvar.
Når over 5000 mennesker (7500 inkludert de nye gruppene) mener at en statseid kanal som NRK sprer antisemittisme, kan ikke NRK ignorere det eller nekter å kommentere. Mangfold er en styrke for samfunnet, og dette gjelder også meningsmangfoldet. Jeg ser det som ganske skuffende at flere aviser utenfor Norge skrev om denne saken enn aviser i Norge.