– Knebler vår rett til å ytre oss

On Elpeleg har i flere år drevet Facebook-gruppe som tar opp kampen mot jødehat i norske medier. Nå er gruppen nedlagt.
Foto: Privat
On Elpeleg har i flere år vært administrator for en Facebook-gruppe som han mener tar opp kampen mot jødehat. Nå er siden stengt ned etter varsel om "å ha fremmet ekstremisme".

Facebook-gruppen Stopp antisemittisme på NRK- Stop antisemitism on Norwegian TV skal ha blitt fjernet etter flere klager om ekstremisme.

Gruppen har hatt et kritisk blikk på NRK, NRKs omtale av jøder og Israel, og særlig NRKs dekning av krigen i Gaza.

Saken ble først omtalt på nettstedet Jewish Home for noen dager siden. Også avisen Dagen har skrevet om slettingen av Facebook-gruppen.

– Facebook Norge mener at gruppen vår er en “farlig organisasjon”, noe vi forstår lite av. Vi har hatt opptil 5000 medlemmer, og gruppen har eksistert i nesten ti år. Vi har et flerårig arkiv av skjermdumper og poster som viser at NRK har spredt antisemittisme og jødehat. Nå har alt innholdet forsvunnet, sier gruppeadministrator On Elpeleg, som selv er jøde fra Bergen, til Utrop.

Sammenliknet Gaza-demonstrasjoner med Hamas

Gruppen skal ha blitt stengt ned etter å ha lagt ut en status, hvor man sammenliknet demonstrasjoner for Gaza med Hamas-terror (se skjermdump).

I et varsel som Elpeleg og de andre gruppemedlemmene fikk stod det:

– Vi har fjernet gruppen deres fra Facebook. Anken ble gjennomgått, og vi har bekreftet at gruppen deres er i strid med fellesskapsstandardene våre for farlige individer og organisasjoner.

Elpeleg delte fra et nettsted, hamas.com, som eies av israelske myndigheter, og som har formålet å vise terrorgruppens aktiviteter.

– Troligvis har en bot plukket opp dette som “ekstremistisk aktivitet”, og satt det i sammenheng med klagen. Videre klaget vi på slettingen av posten, men vi fikk ikke medhold. Så ble jo også gruppen slettet.

– Handler om mer enn ytringsfrihet

Elpeleg sier saken handler om mer enn sensur og ytringsfrihet.

– Her stenger man ned et viktig ressurs i kampen mot antisemittisme og jødehat i norsk media og i Norge. Folk kan mer enn gjerne være uenige med hva jeg eller andre i gruppen fremmer, men å gå til det skrittet å stenge ned en Facebook-gruppe er svært bekymringsverdig.

– Hva tenker dere om anklagene at gruppen “fremmer ekstremisme”?

– Hverken jeg eller andre kjenner oss igjen i dette. Vi er ikke ekstremister, tvert i mot er gruppens formål å bekjempe ekstremistisk retorikk, og vise hva ekstremistiske grupper gjør. Selv har jeg vært personlig engasjert meg i kampen for flerkultur og morsmålsundervisning i Bergen for flere år siden.

– Føler oss overkjørte

Videre i et notat oppfordrer Facebook gruppemedlemmene til å ta opp saken i rettsystemet, noe som Elpeleg har tro på.

– Vi har fått melding om å gå til forlikssak. Vi holder nå på å kontakte en advokat til mulig erstatningssak. Jeg har tro på rettssystemet, og på at vi kan vinne saken.

Har avvist kritikken

Han og de andre gruppemedlemmene sier de føler seg overkjørte i saken.

– Her er det noen som har mistet forstanden, og fjernet en informasjonskilde som kan gi relevant informasjon, samt skape debatt og diskusjoner. Videre føler jeg at en gruppe som vår rett og slett ikke er ønsket i denne plattformen.

Overfor Dagen uttalte statskanalen at de ikke ville kommentere saken.

– For meg skaper denne saken mistillit mot NRK, og viser Norge ikke lever opp til ryktet sitt som “foregangsland” på ytringsfrihet. Vi ser at enkelte stemmer som går mot etablerte narrativer ikke skal kunne fremmes.

Utrop har kontaktet NRK for tilsvar på påstandene fra Elpeleg om “feilaktig fremstilling av jøder og Israel”, uten å lykkes