Forstander: – Lov å faste etter Mekka-tid

I juni i år kommer muslimer over hele verden til å gjennomføre fastetiden, "ramadan". Her hjemme er det store utfordringer knyttet til at årets ramadan foregår på den lyseste måneden i året. Flere søker derfor råd om muligheten til å enten ta igjen fasten om vinteren, eller faste etter Mekka-tidspunkt
I år faller ramadan på den lyseste tiden i året. Det betyr 19,5 timer uten mat og drikke. Nå velger flere muslimer å ta utgangspunkt i Mekka-tid.  

6. juni startet fastemåneden ramadan. Det muslimske året er 10–11 dager kortere enn året i den gregorianske kalenderen, og derfor faller fastemåneden ramadan på forskjellige tidspunkter hvert år.

I år startet muslimer i Norge fasten på mandag. Dette betyr at muslimer på Østlandet må avstå fra mat og drikke fra cirka klokken 03.15 til solnedgang som er rundt 22.35. En alternativ tabell tillater mat etter 16 timer.

– Kan bli for tøft
For mange kan det fort bli ganske tøft. Derfor følger stadig flere norske muslimer en alternativ tabell som er basert på Mekka-tider (tabellen tar utgangspunkt i fastetider i Mekka). Dermed kan de begynne å spise fra klokken 20.

– Jeg har fått mange henvendelser fra folk som har spurt om de kan følge Mekka-tider i Norge. Det er en fatwa (uttalelse fra islamsk lærd) fra Egypt som sier at man kan følge Mekka-tider der fasten varer i mer enn 18 timer. Derfor er det fullt mulig å følge Mekka-tider i Norge. Jeg anslår at minst 10–20 prosent av muslimer i Norge gjør det, sier Basim Ghozlan, styreleder i Det Islamske Forbundet Rabita, til Aftenposten.

Lov å ta igjen fasten om vinteren
Imam Hamid Ali Farooq i Islamic Cultural Centre (ICC) har daglig fått 10–12 henvendelser den siste uken fra muslimer med spørsmål om Mekka-tider.

Han anbefaler derimot alle som faster i Oslo-området til å følge lokal solgang.

– De som ikke er i stand til å faste i 19,5 timer har muligheten til å ta igjen fasten om vinteren. Det er uansett enklere å faste om vinteren fremfor å følge Mekka-tider i sommer, sier imamen.