Elleve tyrkisk-tyske politikere får politibeskyttelse

Resolusjon gir komplikasjon: Elleve tyrkisk-tyske pilitikere må nå få beskyttelse av Bundespolizei, det tyske politiet etter å ha fått drapstrusler som følge av å ha stemt ja til en resolusjon om at tyrkernes masskrer på armenerne under første verdenskrig var et folkemord.
Foto: Mathieu Nivelles
Elleve tyske parlamentarikere av tyrkisk opprinnelse har fått politibeskyttelse etter å ha blitt truet på livet fordi de stemte ja til å anerkjenne massakren på armenerne som et folkemord.

Tysk UD fraråder blant annet politikerne å reise til Tyrkia ettersom deres sikkerhet ikke kan garanteres, skriver Der Spiegel.

Resolusjonen, som ble vedtatt i den tyske nasjonalforsamlingen forrige uke, har skapt raseri i Tyrkia, og president Recep Tayyip Erdogan har stilt spørsmål ved hvor tyrkiske de aktuelle politikerne er.

– Hva slags tyrkere er de? Deres blod må testes på et laboratorium, skal den tyrkiske statslederen ha uttalt til pressen.

Også ordføreren i hovedstaden Ankara har fordømt de elleve politikerne.

– De har stukket oss i ryggen, skriver han i en Twitter-melding, ifølge BBC.

Omstridt historie
En gruppe tyrkiske advokater har dessuten anmeldt politikerne for å ha “fornærmet tyrkiskheten og den tyrkiske staten”.

Armenia-massakrene, eller folkemordet på armenerne regnes som den tvungne massedeportasjonen av osmanske armenere i Det osmanske riket under det ungtyrkiske styret fra 1915 til 1917. Anslagene over antallet døde varierer fra 400.000 til litt over 1,5 millioner. Hendelsen og fakta rundt denne er gjenstand for omfattende kontrovers og diskusjon, spesielt mellom begge landene.