Lanserer terror-app foran fotball-EM

 

SAIP (Systeme d`Alerté et d`Information des Populations) er navnet på appen, som vil komme i både fransk og engelsk versjon.

Appen vil sende brukerne advarsler “dersom det er mistanke om forestående angrep”, opplyser det franske innenriksdepartementet, som står bak utviklingen av appen, melder NRK.

Advarslene vil bli sendt ut mindre enn 15 minutter etter at myndighetene har bekreftet dem og de vil bli tilpasset etter hvor nær farestedet brukerne befinner seg. Når alarmen utløses vil telefonen verken vibrere eller gi noen lyd. Det er for å ikke sette eventuelle gisler i fare, skriver Europe1

Sikkerhet foran alt
Foran åpningen av fotball-EM denne fredagen er Frankrike i høyspenn. Landets myndigheter tar ingen sjanser etter terrorangrepene i Paris i november 2015, og angrepet mot satirebladet Charlie Hebdo ti måneder tidligere.

Nylig kunne både norske og internasjonale medier rapportere at SBU, Ukrainas sikkerhetstjeneste, stoppet en 25-årig høyreekstremist på den ukrainsk-polske grensen fra å begå mulige terrorangrep under mesterskapet. SBU, som arresterte 25-åringen med opptil flere hundre kilo med sprengstoff og flere granatkastere, regnet med at han kunne ha slått til mot et flere titalls mulige mål, hvis han ikke hadde blitt stoppet og arrestert ved grensen.

25-åringen fikk angiveligvis tak i våpnene gjennom kontakter i de pro-russiske separatistkontrollerte områdene, som er i væpnet konflikt med Ukrainas regjering, og som støttes av flere høyreekstreme grupper i Europa, både ideologisk og militært. 

Nordmenn oppfordres til forsiktighet
Storbritannias utenriksdepartement gikk tidligere ut med et nytt reiseråd, og advarte briter som har tenkt seg til fotballbegivenheten, om stor terrorfare. Lignende varsler har ikke blitt utstedt av norsk UD, som likevel oppfordrer på sin hjemmeside norske fotballfans som skal til Frankrike under mesterskapet om å vise forsiktighet.

– Norske borgere i Frankrike bør utvise forsiktighet, særlig i storbyene og spesielt i Paris, i offentlig transport, turistattraksjoner og større menneskesamlinger. Norske borgere bør følge råd fra politiet og lokale myndigheter og holde seg orientert om utviklingen via mediene, sier Kristin Enstad i kommunikasjonsenheten i UD til NRK.