Eks-flyktning blir Canadas nye innvandringsminister

 
Foto: Skjermdump/YouTube
Ahmed Hussen, en somaliskfødt flyktning, erstatter John McCallum som minister, melder den engelskspråklige somaliske nettavisen hiiraan.com.

Hussen (bildefaksimilen) ble historisk i 2015 som den første politikeren med somalisk bakgrunn til å bli valgt inn i det canadiske parlamentet (House of Commons) for valgdistriktet York South-Weston, etter Det liberale partiets valgskred samme år.

Hussen kom til Canada som enslig mindreårig flyktning fra Mogadishu i 1993, mens borgerkrigen herjet i opprinnelseslandet, og slo seg ned i Toronto.

Hussens karriere i offentlig forvaltning begynte etter videregående skole, da han begynte å jobbe for sosialtjenestene i Hamilton-Wentworth. Senere utdannet han seg innenfor juss, og jobbet i en årrekke som advokat, med fokus på innvandringssaker. 

Tiden som advokat førte til at Hussen ble aktivist og politisk engasjert på innvandrings- og integreringsfeltet. I 2003 gikk han over til politikken, som assistent og politisk rådgiver for guvernøren for provinsen Ontario, Dalton McGuinty.

En ledertype
Samme McGuinty har beskrevet Hussen på følgende vis i avisen The Globe and Mail:

– Han er helt klart en ledertype, og ser på politikkutforming som en måte å tjene landets borgere på. Hussen drives i stor grad av takknemlighetsfølelsen han har overfor Canada, og for mulighetene han fikk her som nyankommet krigsflyktning. Canada tok ham imot, og nå vil han hjelpe oss å ta imot andre nye borgere på samme måte, sier den nå pensjonerte politikeren og eks-guvernøren.

Selv vil Hussen bruke sin erfaring for all den er verdt.

– Som ny-canadier, som tidligere advokat i innvandringssaker, som talsmann for det canadisk-somaliske miljøet og organisasjonsmann håper jeg å bidra til statsminsiter Trudeaus regjering.