Sosial konstruksjon av «mor»

Forslaget fra Inkluderingsutvalget om å fjerne kontanstøtten for å bedre integreringen møtes med sterk motbør fra Norsk Kvinne- og familieforbunds side.
Foto: Flickr
Kan en far ha mors hjerte?

Gjennom historien er morsrollen blitt hyllet som medfødt, guddommelig eller unik i de fleste kulturer og samfunn. Ingen kan erstatte en mors hjerte, blir det sagt. Kvinnene får primærrollen for omsorgen for barnet den i dag. Men er denne morsrollen egentlig tillært eller medfødt? Jeg mener uten tvil at morsrollen er hundre prosent tillært. 
Amming

Mannen er fullt i stand til å ha omsorg for et barn fra fødselen av.

Vi knytter ofte kvinnen til omsorg fordi hun er den eneste som kan amme. Men hvor mange kvinner er det egentlig som ammer? Ved fire måneders alder er det bare 44 prosent av babyene som kun får morsmelk, og kun to prosent av mødrene fullammer til barnet er seks måneder, ifølge Folkehelseinstituttet. Morsmelk er det beste for barnet, men det er ikke alle som er i stand til å amme barnet. Derfor vet vi at barn som får morsmelkerstatning ikke får dårligere helse enn andre barn. Dersom man har kommet over denne barrieren, så kan alt annet omsorgsarbeid deles. Jeg mener at morsrollen ofte er knyttet tett opp mot husmorrollen. Å ha omsorg for barn går ut på praktisk arbeid i hjemmet som mannen like godt kan dele på.
Jeg har et barn som fyller snart et år. Av private grunner har jeg hatt omsorgen for dette barnet fra dag to etter fødselen. Jeg er en innvandrermann og næringslivsmann som gir ut en avis hvor jeg er daglig leder og redaktør. Mange mennesker blir overrasket over at barnet knytter seg til meg slik andre barn knytter seg til mødre. Kan en far virkelig erstatte mor, spør de meg. Svaret er ja.
Dårlige forskere
Vi leser stadig i kvinnebladene om forskning som viser at barnet reagerer annerledes på mor enn far.
En norsk forsker konkluderte med at «spedbarnet har sosiale ferdigheter som har betydning for regulering av atferd i mellommenneskelig situasjoner, og at tidlig mor-spedbarn samspill er transaksjonelle prosesser:» Problemet var bare at fedre ikke var med i undersøkelsen. 
Enkelte forskere har hevdet at kvinner er mer opptatt av barna sine enn menn, ifølge forskning.no. Terje Bongard med doktorgrad i human adferdsøkologi mener at dette er resultatet av hundre tusen års seleksjon, altså medfødt. Psykolog Leif Edward Ottesen Kennair mener at det er en fare for at vi kan skape samfunnsmessige og psykologiske endringer når vi forstyrrer den biologiske tilknytningen til mor. Hvis far hadde brukt like mye tid som mor, så hadde barnets reaksjon vært akkurat lik overfor far som mor. Det handler altså ikke om biologi eller medfødte egenskaper, men hvor mye tid far bruker med barnet og hvor mye som er dermed tillært.
Handler om læring
Noen kvinner tror at de er eksperter på barn fordi de er kvinner eller har barn selv. Når barnet mitt gråter, kan jeg med en gang skjønne hvorfor. Jeg forstår barnets rutiner, reaksjonsformer, uttrykk og behov. Det er jeg som er ekspert på mitt eget barn. Og denne rollen har jeg lært. I Norge er det fullt mulig å jobbe i hundre prosent stilling, ha barn, hus og drive med fritidsaktiviteter uavhengig av om du er mann eller kvinne, enslig eller med ektefelle. Jeg er ikke enig med kvinner som i annenhver setning unnskylder seg med barnet for sine egne mangler eller inkompetanse. Dessuten er en hjemmeværende mor med god tid ikke alltid det beste for barna, ifølge forskning.
En av 70-tallets sterkeste kvinneforkjempere, Torild Skard, mener framtidens kvinnekamp er en kamp for omsorgsverdiene, og utfordringen blir å forene arbeid og omsorg for begge kjønn. Dette er jeg helt enig i. Mannen er fullt i stand til å ha omsorg for et barn fra fødselen av.