Sannfinnene fosser frem

Sannfinnene gjorde tidligere i år et brakvalg til Riksdagen. Nå snakkes det i Finland om at partiets høyreradikale retorikk har vært en inspirasjon til norske terrorsiktede Anders Behring Breiviks manifest og handlinger 22. juli.
Foto: Kaihsu Tai
Ytre høyre i Finland kan gjøre tidenes brakvalg.
Lørdag 16. april er det duket for riksdagsvalg i Finland. I en meningsmåling utført for avisa Helsingin Sanomat i mars fikk det høyreradikale Sannfinnene nest størst oppslutning, 18,4 prosent, skriver Klassekampen.
Sannfinnene ble stiftet i 1995, som en etterfølger av Landsbygdpartiet. Ved sist riksdagsvalg fikk partiet 4,1 prosent av stemmene og fem representanter, 

Professor Jan Sundberg ved Helsinki universitet sier til avisa Sydsvenskan at Sannfinnene har mye til felles med Sverigedemokratene, ved at de er nasjonalistiske og sterkt innvandringskritiske, men at de til forskjell fra Sverigedemokratene også snakker mye om økonomisk rettferdighet.

– Sannfinnene har et nesten gammeldags sosialdemokratisk program. De snakker om velferdssamfunnet, om at man skal ta vare på de syke og pensjonistene. Og til forskjell fra Sosialdemokratene når de ut med sitt budskap, sier han.

Kan havne i maktposisjon
Framveksten av Sannfinnene som et fjerde, stort parti betyr at også de kan havne i regjering. I finsk partipolitikk avgjøres regjeringsspørsmålet mellom de tre største partiene: høyrepartiet Samlingspartiet, Centern og Sosialdemokratene. Det som vinner valget får med et av de andre store partiene, og fyller på med et par småpartier. Det tredje store partiet går i opposisjon.
Partileder Timo Soini sa nylig til finsk fjernsyn at der er tre nøkkelspørsmål for partiet ved eventuelle regjeringsforhandlingene etter valget.
– Viktigst er å oppnå sosial rettferdighet, styrke grunnleggende velferd, og å fastsette skattenivå i forhold til betalingsevne, sa Soini til statskanalen YLE.