Kreftforeningen om Bukholms funn: – Urovekkende

Kreftforeningen mener tallene som viser at innvandrerkvinner dør oftere av brystkreft enn andre, gir grunn til bekymring
Foto: Faksimile
– Men vi er uenige i at vi ikke tar innvandrerkreft på alvor, sier Heidi Brorson, avdelingssjef for omsorgsavdelingen i Kreftforeningen. Nå ønsker organisasjonen at flere kvinner foretar brystsjekk.

I Utrops utgave 5 i år kunne vi melde om kreftforsker Ida Bukhoms oppsiktsvekkende funn av mye høyere brystkreftdødelighet hos innvandrere. Bukholm kritiserte også helsemyndigheter og organisasjoner, deriblant Kreftforeningen, for manglende interesse for temaet.

Organisasjonen var kjent med dette, men ønsket ikke å uttale seg. Nå ønsker imidlertid Heidi Brorson, avdelingssjef for Omsorgsavdelingen i Kreftforeningen, å si noe om deres minoritetssatsing.

– Jeg er uenig med Bukholm om at vi ikke tar dette seriøst. Vi jobber mye for tiden med å bedre informasjonstilbudet til innvandrere om akkurat denne problematikken, sier hun.

Det er naturlig å se nærmere på funnene om brystkreft.

Vil se på Bukholms funn
Hun nevner blant annet et samarbeid mellom foreningen og Nasjonal kompetanseenhet for minoritetshelse (NAKMI) og oppsøkende arbeid som eksempler på tiltak. Samarbeidet med NAKMI går blant annet ut på å finne relevant forskning rundt temaet. Kreftforeningen har en minoritetskoordinator, og de ønsker å gjøre alle sine tilbud tilgjengelige for minoriteter. Det gjelder informasjon og veiledning om hvordan forebygge kreft og hva kan folk gjøre når de har fått en kreftdiagnose.

– Betyr det at dere ønsker å se på Ida Bukholms forskningsresultater?

– Det er naturlig å se nærmere på hennes funn. Tallene jeg har blitt kjent med gjennom dere, er urovekkende. Og bekrefter at dette er viktig å jobbe videre med fremover, sier Brorson.

Tror kultur spiller inn
Selv ønsker ikke Brorson å gå nærmere inn på årsakene til den høye dødeligheten blant innvandrere. Men hun tror kunnskapsmangel om temaet har mye å si.

– Kulturelle forskjeller kan nok også være en årsak til at mange oppdager kreft for seint. Flere har også språkproblemer. Derfor har vi jobbet med en egen brosjyre på urdu og somalisk for å opplyse flest mulig, sier hun.

– Bukholm kommer også til å forske på krefttilfeller hos innvandrermenn. Vil dere støtte henne?

– Vi har et eksternt ekspertpanel som går gjennom og innstiller forskningssøknader for støtte. Fagpanelet vurderer søknader basert på ulike kriterier for forskningsmessig kvalitet. Dersom forskningsprosjektet til Bukholm når opp i konkurransen med andre forskningssøknader, vil hun få innvilget støtte, sier hun til Utrop.