Greske høyreekstremister får rekordoppslutning

Kan gjøre et brakvalg 6. mai: høyreekstreme Hrisi Avgi (Gyldne Daggry) profitterer på vanlige grekeres misnøye med det politiske systemet.
Foto: Wikimedia Commons
Krisen i landet kan gi Gyldne Daggry plass i nasjonalforsamlingen.
0Shares

Nyvalget 6. mai vil bli det første i Hellas siden gjeldskrisen i landet brøt ut for fullt mot slutten av 2009.

Meningsmålinger viser at stadig flere velgere vender ryggen til de to store partiene, sosialistene PASOK og det konservative Nytt Demokrati. I stedet slutter velgerne opp om småpartier som stiller seg kritiske til sparetiltakene i landet, skriver Aftenposten.

Ultranasjonalistisk og euroskeptisk

Et av disse er Hrisi Avgi (Gyldne Daggry). Finanskrisen har rammet Hellas verre noen andre land i EU, og kombinert med stor innvandring av papirløse, har dette gitt partiet vind i seilene. Ifølge meningsmålingene ligger partiet an til å få fem til seks prosent oppslutning, noe som betyr opptil 20 av de 300 setene i parlamentet. Siste valg var Hrisi Avgis oppslutning på 0,23 prosent.

Et titt på partiprogrammet viser at partiets agenda er preget av ytterliggående nasjonalisme, innvandringsfiendtlighet, samt euroskepsis og anti-globalisme. Får partiet det som de vil, kan blant annet  asylsøkere som begår lovbrudd interneres og grensen til Tyrkia, som er inngangsporten til de opptil en million papirløse som kommer inn i landet, minelegges.

Ser etter grekernes interesser

Hrisi Avgis kombinerte matdonasjoner og politiske møter i fattige deler av hovedstaden Athen og andre steder i landet er svært populære. Partiet sees på av stadig flere grekere som redningen på landets problemer.

– Hrisi Avgi er motstandere av det nåværende korrupte maktsystemet som regjerer Hellas. Alle som er ansvarlige for å ha kastet bort offentlige midler skal i fengsel, sier 31-årige “Ilias” til nyhetsbyrået Reuters.

“Ilias” deler skjebne med mange grekere. Han har tidligere vært soldat i de greske spesialstyrkene, men nedskjæringer i forsvarsbudsjettet grunnet krisen førte til at han måtte finne seg noe annet å gjøre. Nå bruker han sin tid og energi på Hrisi Avgi.

Internasjonal – og hjemlig- bekymring

Oppslutningen partiet kan få 6. mai bekymrer mange, både i Hellas og internasjonalt. Flere av partiets prominente medlemmer har benektet Holocaust, og andre medlemmer kommet på kant med loven grunnet voldsepisoder og hatkriminalitet. Hrisi Avgis leder Nikolas Mihaloliakos har også uttrykt sympati med Nazi-Tysklands sysselsettingspolitikk, selv om han avviser at partiet er nynazisitisk.

– Vi er greske patrioter, elsker landet vårt og er rede til å ofre våre liv for Hellas, sa han til Reuters.

I et land som led hungersnød under nazismens okkupasjon, og var vitne til vilkårlige arrestasjoner og tortur under militærdiktaturet (1967-74), har partiets økende popularitet skremt mange.

– Hrisi Avgi er den mest ekstreme formen for høyreekstremisme. Jeg synes dette er både overraskende og bekymringsfullt, uttalte professor i statsvitenskap Ilias Nikolacopoulos til nyhetsbyrået.