Beskylder forfatter for rasisme

Tarahumaraene er et urfolk som lever i et avsidesliggende område i Mexico
Foto: Lance Fisher
Boka "Born to run" er fundert på et rasistisk menneskesyn, mener anmelder i Dagsavisen Gerd Elin Stava Sandve.
0Shares

 
Foto : Pax forlag
Boka “Født til å løpe” (Pax forlag) handler om tarahumara-folket i Mexico og det forfatter Christopher 
McDougall mener er deres revolusjonerende måte å løpe på – nemlig uten sko og på tærne. Men boka faller ikke i smak hos Dagsavisens anmelder, som reagerer på et eksotiserende språk og rasistisk utenfra-perspektiv hos forfatteren.

– McDougall skriver om tarahumaraene som om de var sjeldne dyr observert på safari, ikke mennesker. Hvordan han reduserer en hel folkegruppe til en gjeng sirkusdyr som mestrer et imponerende triks, er reinspikka rasisme, skriver Stava Sandve.

Dagsavisens anmelder mener dessuten forfatteren har vært slepphendt med faktasjekken.

Tarahumaraene er ingen skjult stamme steinaldermennesker.

– Tarahumaraene er ingen skjult stamme steinaldermennesker. De har ofte kontakt med andre folk, inkludert meksikanske myndigheter. De er riktignok kjent som dyktige løpere, men det er ingen revolusjonerende oppdagelse McDougall er den første å gjøre. Ja, de lever på mais og lite annet, men det er på grunn av fattigdom, hevder hun.

– At radikale Pax forlag, som ifølge egen hjemmeside «drives i en ytringsfrihets- og folkeopplysningstradisjon», har bestemt seg for å gi ut denne rasistisk funderte boka, er mildt sagt underlig, skriver hun videre.