Spanjolene inn på topp ti

Det er fortsatt betydelig bruk av arbeidskraft fra EU i Norge. Spanjolene er for første gang inne på listen over de ti mest brukte gruppene
Foto: Flickr
For første gang er Spania på ”topp ti”-listen over hvilke land EU-arbeidskraften i Norge kommer fra.
0Shares

26 prosent av bedriftene i Oslo har benyttet arbeidskraft fra Europa det siste året, viser en undersøkelse for NAV EURES, ifølge en pressemelding.

På landsbasis har 31 prosent av virksomhetene i privat sektor og 26 prosent i offentlig sektor brukt arbeidskraft fra europeiske land det siste året.

– Stadig flere norske bedrifter melder at de har benyttet arbeidskraft fra Spania, sier fungerende fylkesdirektør Hege Farnes Hildrum i NAV Oslo.

Bruken av europeisk arbeidskraft vokser nå kraftigst innen bygg- og anlegg.

Fortsatt er det vanligst å bruke polsk arbeidskraft, både i privat og offentlig sektor. På de tre neste plassene, kommer Sverige, Tyskland og Litauen.

Bygg- og anlegg på topp

Annenhver bedrift i bygg- og anleggsbransjen har benyttet arbeidskraft fra Europa det siste året. Det er rekord.

– Bruken av europeisk arbeidskraft vokser nå kraftigst innen bygg- og anlegg. For første gang på fire år er bransjen helt på topp i å rekruttere europeere, foran hotell- og restaurantbransjen, hvor vi ser en nedgang for første gang på mange år, sier Farnes Hildrum.

Østfold er det fylket hvor flest bedrifter bruker EU-arbeidere (43 prosent), fulgt av Hordaland (39 prosent) og Finnmark (38 prosent). Andelen er lavest i Nord- og Sør-Trøndelag med 15 og 19 prosent.

Økende behov

Og utviklingen vil trolig fortsette. 34 prosent av norske virksom­heter i privat sektor og 28 prosent i offentlig sektor forventer at de vil øke rekrutteringen fra europeiske land.

– Vi må fire år tilbake i tid for å finne tilsvarende tall, sier Farnes Hildrum.

Bruken av arbeidskraft fra land utenfor Europa øker også, sammenlignet med tidligere år. 18 prosent har benyttet slik arbeidskraft det siste året, mot 16 prosent året før. Bruken er størst innen hotell- og restaurant­bransjen.

17 prosent av bedriftene i Oslo har benyttet utenlandsk arbeidskraft fra land utenfor Europa det siste året.  Det er i Troms og Finnmark flest benytter slik arbeids­kraft, og færrest i Nord-Trøndelag og Sogn og Fjordane.

Undersøkelsen er gjennomført av Opinion Perduco AS for NAV EURES blant et representativt utvalg på 2500 private og offentlige virksomheter i desember 2011. Tilsvarende undersøkelser er gjennomført halvårlig siden 2004.

EURES er et europeisk arbeidsformidlingsnettverk som bistår arbeidsgivere og arbeidstakere i forbindelse med formidling av arbeidskraft innen EU-/EØS-landene og Sveits. I Norge er EURES plassert i NAV.