Personlig politiker

Lozan Balisany er en ung og fremadstormende politiker fra Sandefjord
Hun er lokalpolitiker og drømmer om en karriere innen internasjonal politikk. Lozan Balisany (19) er ikke redd for å være personlig fra talerstolen.

Da bystyret i Sandefjord skulle avgjøre hvor mange flyktninger som skulle få lov til å flytte til byen, gikk den unge og nyvalgte arbeiderpartipolitikeren Lozan Balisany uredd på talerstolen og holdt et følelsesladet innlegg der hun snakket om sine egne erfaringer som flyktning.

Reisen til Norge

Lozan Balisany kom til Norge sammen med foreldre og sju søsken da hun var åtte år gammel. Familien flyktet fra den kurdiske delen av Irak. Saddam Hussein hersket i Irak, og faren hennes så ingen fremtid for familien der. Den vesle jenta skjønte ikke helt hva som skjedde.

Lozan Balisany er en ung og fremadstormende politiker fra Sandefjord. Foto: Privat

Ap har vært kjempeflinke til å ta vare på AUF-erne.

– For meg var det bare noe nytt. Jeg skjønte ikke at vi flyttet fra Kurdistan for alltid. Selv om det var tungt å forlate mennesker man var glad i, fantes det ingen annen løsning, sier Lozan i dag.

Lozan Balisany er en ung og fremadstormende politiker fra Sandefjord. Foto: Privat

På besøk

Lozan Balisany er en ung og fremadstormende politiker fra Sandefjord. Foto: Privat

Siden har hun vært tilbake én gang. Det var i 2009. Da hadde byen hun kom fra, Arbil, forvandlet seg til å ligne på en hvilken som helst europeisk by. Lozan følte en tilhørighet i form av felles språk, kultur og mat. Men samtidig savnet hun Norge.

Lozan Balisany er en ung og fremadstormende politiker fra Sandefjord. Foto: Privat

– Det blir litt rart. Jeg vet ikke helt hvor jeg hører til, sier Lozan.

Hun kunne tenke seg å jobbe i den kurdiske delen av Irak, men vet ikke om hun noen gang ønsker å flytte til landet for godt. Akkurat nå er fremtiden i Norge.

Sterk oppfordring

Fra talerstolen takker Lozan Balisany for at hun fikk muligheten til å leve i et trygt samfunn og ber om at andre får en tilsvarende sjanse. For hva med dem som har fått oppholdstillatelse i Norge, men som kanskje blir sittende på asylmottak fordi det er vanskelig å finne kommuner som vil ha dem? Hun oppfordrer de andre politikerne i Sandefjord til å si ja til anmodningen fra Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) om å ta imot 40 flyktninger.

Populær kandidat

Lozan Balisany ble politiker for å gi noe tilbake til Norge og for å ha mulighet til å påvirke og utgjøre en forskjell. Hun har vært engasjert i AUF i flere år og rykket frem tre plasser på Ap’s liste i Sandefjord ved valget i fjor høst. For tiden studerer hun økonomi og administrasjon ved Høgskolen i Oslo. Hun vet ikke hva hun vil bli, men vet at hun vil fortsette med politikk.

– Jeg jobber gjerne med internasjonal politikk, kanskje en jobb innen FN-systemet hadde vært noe, sier tenåringsjenta.

Ble nedstemt

Den unge Ap-jentas appell om å legge partipolitikk til side og stemme etter egen overbevisning fører ikke frem. Høyreflertallet i bystyret er ikke til å rikke. Avgjørelsen blir at Sandefjord skal ta imot 20 personer. Lozan Balisany depper ikke over at hun ikke fikk flertall.

– Selv om forslaget ble nedstemt, stopper ikke det mitt engasjement for solidaritet. Møtet med lokalpolitikken har vært spennende. Ap har vært kjempeflinke til å ta vare på AUF-erne. De oppfordrer oss til å mene noe og holde innlegg, sier hun.

Politisk familie

Lozan Balisany kommer fra en samfunnsengasjert familie. Selv om alle stemmer Ap, blir det likevel mange friske debatter når de samles. Lozan har blant annet en storebror som er veldig opptatt av politiske spørsmål.

– Vi har mange gode diskusjoner hjemme. Det fikk meg til å bli interessert i politikk, sier hun.