- Lager nyheter for ukrainske flyktninger - 07.10.2024
- Urpremiere: «Ganu fɔlɔ donkɛ» (Historien om mitt liv) - 07.10.2024
- Statsbudsjettet: Røde Kors reagerer kraftig på kvoteflyktning-tall - 07.10.2024
Sangtarash, som er Oslo SVs andrekandidat til bystyrevalget, innledet valgkampen med å ta turen til et sted som ble viktig for ham for mange år tilbake.
– Rosenhoff ble inngangsporten min inn i det norske samfunnet. Her lærte jeg språket og de kulturelle kodene, sier han mens han husket denne perioden.
– Hvordan var det å stå foran en introduksjonsklasse, spesielt med tanke på at du selv var introelev for ti år siden?
– Jeg synes det gikk greit. Jeg merket at flere hadde faktisk bedre norsknivå enn det jeg selv hadde på samme stadiet.
Engasjerte elever
Inne i klasserommet forklarer den iranskfødte SV-politikeren sitt partis syn på ulike saker. Sangtarashs besøk er del av et opplegg i samfunnsfagsopplæringen for introelevene, hvor de får møte politikere fra ulike partier, slik at man blir kjent med det norske politiske landskapet.
– Jeg ser absolutt behovet for slike tiltak, og at de er gull verdt for denne målgruppen. Her blir man kjent med hvordan det norske samfunnet, og det norske politiske systemet fungerer i praksis.
Under spørsmålsrunden var det flere som spurte om alt fra veistandard, til oljepris til flyktningpolitikk. Engasjementet var stort.
– Vi snakker ofte om folk som ikke vil integrere seg, men under slike tilstelninger ser vi eksempelet på nettopp det motsatte. Og det er de vi må satse på videre.
– Viktig å ikke underkommunisere livserfaring
Viser tiltak som disse politikerbesøkene at det er viktig å ta denne gruppen på alvor?
– Vi ser ihvertfall at det er viktig å ikke underkommunisere livserfaring. Å være introelev er ingen begrensning. Folk her kan like mye politikk og har samme rett til å mene, spørre og ytre seg som resten av andre norske borgere. Etterhvert også bruke stemmeretten i det landet som skal bli deres nye hjem.
Etter Sangtarashs besøk møter Utrop på to av elevene. Semere fra Eritrea, og Dilshat fra Turkestan mente begge de hadde lært av besøket.
– For oss var dette ganske interessant. Vi kommer til å prøve å finne ut mer om norsk politikk, var tonen fra begge.