- Jenteprisen gikk til Iman Meskini - 14.10.2024
- Ny Fett-redaktør vil skrive om etniske minoriteter - 14.10.2024
- Una Pasovic vil inn på Stortinget - 12.10.2024
Flere bilder som Dagsavisen har fått tilsendt er tatt 01.05 natt til mandag. Bildene viser asylsøkere, og deriblant småbarn, som måtte sove ut i temperaturer ned mot tre grader.
Fredag skrev også den samme avisen at Røde Kors har ansvaret for et nytt mottakssenter på Pilestredet med plass til 130 asylsøkere, men disse må altså registreres først på Tøyen før de slipper inn her.
Leder i Antirasistisk Senter, Rune Berglund Steen, er ikke imponert over håndteringen av de nyankomne.
– Jeg har virkelig aldri opplevd noe slik. Et problem som bør være ganske lett å løse, vedvarer fra natt til natt og uke til uke. Det meste hadde nå vært løst med litt flere politibetjenter på jobb. Den ene natten vi var der, var det etter hvert ikke mer enn én betjent og én NOKAS-vakt, sier han til utrop.no.
Kølapssystem som ikke fungerer
Hva tror du kan være grunnen til disse problemene?
– Vi har sett at de største problemene oppstår vel mest sent på kvelden og nattestid. Samtidig er det jo et puljesystem også på dagtid. Og det er ingenting så enkelt som et kølappsystem, så folk i alle fall kunne gått litt omkring mens de ventet. I stedet må de sitte eller ligge der i høstkulda mens de vente på tur.
Etterlyser endringer
Selv etterlyser han et akutt behov for mer humane rutiner.
– Det er meningsløst at folk skal fryse ute når det er masse tomme, varme rom rett innenfor, uansett hvor mange eller få politibetjenter som er på nattevakt. Situasjonen har vært problematisk lenge, men når kulda nå har begynt å komme, blir det alvorlig.
Steen mener dette kan bare ikke vedvare.
– Sultne får ikke mat, kalde får ikke varme, syke får ikke hjelp. Og de frivillige som forsøker å få folk inn i varmen, blir bortvist.
Kritikken bekreftes
Grunnet den store tilstrømningen av asylsøkere, særlig syrere, har regjeringen spesielt øremerket fem millioner til PUs enhet på Tøyen. Likevel ser det fortsatt ut som om man sliter med håndteringen av menneskestrømmen.
For en uke siden skrev også Dagsavisen om sprengt kapasitet og logistikkproblemer når man skal ta asylregistreringene. I tillegg har også Hovedverneombud Einar Sagli har sendt varslingsbrev til ledelsen i Politiets Utlendingsenhet. I leserbrevet, som er publisert på politiforum.no, skriver han bekymret at arbeidet med å registrere og identifisere de som kommer til landet, lider under kampen for å finne returnerbare asylsøkere som kan sendes raskt ut av landet.
– – Vi evner ikke å dyrke frem fagkunnskapen om identifisering av mennesker som ankommer landet, skriver Sagli.
PU: Ingen venter mer enn en time
Fra Politiets Utlendingsenhets meldes imidlertid om at flesteparten venter mindre enn en time.
– Enslige mindreårige og barnefamilier prioriteres, og kommer mer eller mindre rett inn, sier Monica T. Olsen, kommunikasjonsrådgiver i Politiets Utlendingsenhet (PU) til Dagsavisen.
Ifølge Olsen har PU selv kameraer og følger med slik at ingen må vente utenfor mer enn en time på natterstid.
– Om enkelte legger seg ned i ventetiden kan forekomme, men ingen har oppholdt seg utenfor våre lokaler i mer enn en time. I så fall er det unntaksvis. Fra klokka 19 til 05 om morgenen blir de som er registrert fulgt til hotellet på Tøyen eller kjørt til akuttmottaket, sier Olsen.