I en stor meningsmåling blant norske muslimer om en rekke temaer, gjennomført av TNS Gallup (nå Kantar TNS) på oppdrag fra Filter Nyheter, er de 600 respondentene spurt om egenopplevd forskjellsbehandling og hvordan utviklingen har vært for muslimer generelt i det norske samfunnet.
Flere oppgir og mener at utviklingen har gått feil vei, særlig når det gjelder diskriminering. En av disse er Nazia Kausar (34).
Til Filter Nyheter fortalte hun om en episode da hun og ei venninne tok med barna på ei julepyntet Kiel-ferge i desember i fjor. Et eldre ektepar kom bort til dem og sa at “muslimer har ingeting med jul å gjøre”
– Barna våre lurte på hvorfor han mannen sa sånne ting til oss. Det var ubehagelig, vi skulle jo bare på tur og ha det hyggelig, sier hun.
En fjerdedel oppgir dårlig behandling
Blant svarresultatetene i undersøkelsen kan man finne følgende:
* 36 prosent synes det har blitt vanskeligere å være muslim i Norge de siste ti årene. 20 prosent synes det har blitt enklere, mens 39 prosent ikke ser noen forskjell.
* En fjerdedel (24 prosent) oppgir at de selv i løpet av det siste året har opplevd å bli dårligere behandlet enn andre fordi de er muslimer («en annen religion enn flertallet i Norge»).
Handler om samfunnsdenbatten
Overfor Filter Nyheter knytter likestillings- og diskrimineringsombud Hanne Bjurstrøm sifrene i undersøkelsen til både internasjonale forhold og nivået på den norske politiske debatten.
– Jeg er ikke overrasket over at mange føler det blir vanskeligere med det klimaet vi har i samfunnet nå. Jeg har selv snakket med en rekke unge muslimer som opplever det slik. Vi lever i en tid med utrolig mye retorikk om innvandring, flyktningstrømmer og hva som er “norsk nok”.
Færre diskusjoner utenfor ekkokamrene
JustUnitys Yousef Bartho Assidiq synes på sin side at ikke alt har gått i gal retning.
– Jeg har jo bare vært muslim siden 2009 og vet derfor ikke hvordan det føltes før det, men personlig synes jeg det har blitt enklere å være muslim de siste fem årene. Det er færre polariserte debatter og mindre opphetede diskusjoner – ihvertfall utenfor ekkokammerene.
Hvordan vil du forklare dette?
– Jeg tror mye av grunnen til det er at flere unge stemmer har sluppet til i offentligheten og skaper både et nyansert syn, men også et variert syn på hva det vil si å være muslim og tro på islam. Bare for få år siden var det noe få offentlige stemmer som hadde definisjonsmakten og som var kilden til inntrykket folk satt igjen med, sier Bartho Assidiq til utrop.no.