– Kunsten å skape en samfunnsfiende

Lan Marie Nguyen Berg føler ydmykhet for at hun har fått et sete i Stortinget.

– Behandlingen av MDG-politiker Lan Marie Nguyen Berg er skammelig, skriver kommentator i Bergens Tidende, Mathias Fischer.

Han refererer til Facebook-posten der Nguyen Berg blir omtalt som “vietnamesermegge” av Frp-politiker Kristin Brataas, og påpeker at dette ikke er første gang hun får hard medfart.

– Hun er blitt det fremste hatobjektet til høyresiden. Godt hjulpet av nett-«avisen» Nettavisen, skriver han.

Mindre smart mediestrategi
Fischer skriver at det delvis er selvforskyldt, på grunn av hennes fremtoning i mediene. Han påpeker at politikere må velge stil og retorikk med varsomhet, og at Nguyen Bergs fremstår selvsikker og tidvis arrogant.

– Hun har et karakteristisk smil som hun tilsynelatende ikke klarer å la være å vise til kameraene, uansett hvor krevende og alvorlige spørsmål hun blir stilt. Det er ikke en smart mediestrategi.

Allikevel tar han henne i forsvar, og mener at det at hun er en pen, halvt vietnamesisk dame med et eksotisk navn også spiller inn.

På forsiden i tide og utide
– Pressen liker å bygge kjendiser. Skriver de nok om en person – om det er positivt eller negativt betyr ikke så mye – blir alt de sier og gjør en nyhet i seg selv.

Videre skriver han at politikere blir satt på forsiden av aviser i tide og utide, kun for å øke løssalget. I tillegg mener han at Nettavisen har brukt bilder av Nguyen Berg på forsiden, selv om artikkelen ikke handler om henne, men andre MDG-saker, kun for å skape klikk.

– Sånn har det nå blitt med MDG-Lan, men med negativt fortegn.

Nettavisens nyhetsredaktør Erik Stephansen avviste i en debatt på NRK radio i dag morges kritikken fra Bergens Tidendes kommentator og beskyldt Fischer for å ville innføre spesielle regler for hvordan pressen skal behandle unge kvinner. Stephansen hevdet Nettavisen bare har drevet helt “vanlig kritisk journalistikk” overfor det han karakteriserer som en “mektig politiker”. Han innrømmet likevel at kommentarfeltene ikke alltid har hatt ønskelig innhold og Nettavisen i likhet med andre aviser sliter med å finne ut hva de skal gjøre med Facebooksidene sine for å sikre at debatten der blir god.

Lan Marie Nguyen Berg selv, som også var invitererte til studio sa seg enig i at hun er “priviligert” i sin jobb og at hun som politiker må tåle kritikk og karakteristikker. Samtidig understreket hun at det er viktig å kjempe mot hets og at det er en kamp hun engasjerer seg i.

Les også: Leder av Oslo FrP tar avstand fra rasistiske uttalelser