Norsk-tamilsk advokat: – Alt er interessant!

Kaja innrømmer at hun har kontorets mest rotete skrivebord.
Foto: Katharina Mortensen
Kajathiry Nageswaran (24) fikk jobb som advokatfullmektig rett etter endte studier. 

Kajathiry Nageswaran (24), eller Kaja som hun blir kalt, var ferdig med studiene i desember 2016 og fikk allerede fått jobb hos advokatfirmaet Rogstad. 

Nå har 24-åringen jobbet hosRogstad i under to måneder, men forteller at hun allerede trives veldig godt. Der er det ingen som tar seg selv så altfor høytidelig, og det er en avslappet stemning, mener hun.

– Alle er veldig forståelsesfulle for at jeg er helt nyutdannet, de har tatt meg veldig godt imot.

Det var et tøft studium, med sinnssykt mye å gjøre. Vi hadde forelesninger fra åtte til åtte!

Kaja mimrer tilbake til intervjuet hos Rogstad. Hun hadde søkt på mange jobber, men ikke blitt innkalt til intervju. Da hun fikk beskjed om at hun hadde fått et intervju hos Rogstad, la hun alt annet til side. Svettende møtte hun opp på kontoret.

– Jeg var kjempenervøs!

Intervjuet gikk fint, og jobben var hennes. Det er Kaja veldig glad for, og forteller at flere hun kjenner fra studiene fortsatt er uten jobb.

Sunnmøring
Kajas foreldre kom til Norge fra Sri Lanka på midten av 80-tallet. Både hun og storesøsteren er født og vokst opp i Ålesund. Kaja elsker Vestlandet. Spesielt naturen og menneskene. Hun mener det er mer avslappet i Ålesund enn Oslo. Samtidig er hun glad for å bo i Oslo i dag, det er litt mer liv og røre der.

– Det er jo ingen folk i gatene i Ålesund etter klokka fem, ler hun.

Selv om det er stillere i Ålesund, savner hun fjellene. Kaja elsker å gå i fjellet, spesielt når man kommer til toppen og kan se på utsikten.

Stor overgang
I familien hennes er utdanning viktig. Søsteren studerte psykologi, og Kaja valgte juss. Hun ville redde verden. Tale de svakes sak og ivareta menneskerettigheter. Hun flyttet fra Ålesund til Bergen rett etter videregående. Forventningene var høye, men overgangen kom som et sjokk. Det regnet betydelig mer enn i Ålesund, og alt føltes uvant.

– Jeg kjente ingen der, og brukte litt tid på å finne meg til rette.

Etter hvert fant hun seg til rette i Vestlandets hovedstad og trivdes med studiehverdagen. Hun ser ikke på seg selv som den klassiske juss-studenten.

– Mange er oppe kjempetidlig for å trene, og sitter på lesesalen helt til det stenger. Jeg var ikke sånn, men kom i gang med lesingen tidlig, og dro hjem i tretiden.

For Kaja var juss-studiet overkommelig. Hun brukte tid på å lese pensum og å løse oppgaver. I tillegg løste hun gamle eksamensoppgaver. Det gjorde at hun kom seg gjennom studiet uten å bo på lesesalen.

Studier i utlandet
Høsten 2015 flyttet Kaja til Saarbrücken helt sør i Tyskland for å ta siste del av masteren sin. Hun dro alene, men ble raskt kjent med andre studenter der nede. 

– Det var et tøft studium, med sinnssykt mye å gjøre. Vi hadde forelesninger fra åtte til åtte!

I begynnelsen av masteren i Tyskland var Kaja usikker på hvordan hun skulle komme gjennom alt pensum. Det var mye mer enn i Norge, og de gikk igjennom så mye på én dag at det var vanskelig å følge med. Det var ikke mye tid til å være sosial utenom skolehverdagen, men heldigvis var studiet i seg selv sosialt, forteller hun.

Fremtiden
Kaja interesserer seg for alt fra strafferett til utlendingsrett og sivile saker. Hun vet ikke hva slags saker hun kommer til å jobbe med i fremtiden, men som advokatfullmektig får hun jobbe med alle type saker. 

– Alt er veldig interessant, forteller hun.