Rekrutterer innvandrerungdom til fotballen

Bergen kommune mener fotball er en viktig nøkkel til integrering og finansierer kretsens integreringsprosjekt.

Bakgrunnen for prosjektet er at integreringsprosjektet fotballklubben Djerv har hatt med Bergen kommune var så vellykket, at kommunen også ønsket et integreringsprosjekt på kretsnivå – ”Fotball for fellesskap”. Det varer i første omgang i to år og finansieres av kommunen.

– Flere rapporter viser at innvandrerungdom ikke utvikler lokale forankrede nettverk på samme måte som norsk ungdom. Poenget med dette prosjektet er å utvikle et integreringsarbeid i klubbene, samtidig som vi skal rekruttere flyktninger og innvandrere inn i fotballfellesskapet. Ideen bak er at gjennom deltakelse i fotballen blir våre nye landsmenn lettere integrert i samfunnet, sier integreringskonsulent Tom Irgan i Hordaland Fotballkrets.

Irgan har hatt møter og holdt kurs for en rekke klubber. Særlig de klubbene som har mange innvandrere tilknyttet deres området, er veldig interessert i å styrke dette arbeidet.
– Utfordringen blir å bygge opp organisasjonen å få integrering forankret i klubbens arbeid. Fra nyttår starter jobben med å rekruttere innvandrerungdom til fotballklubbene, sier Irgens.

Han har klokketro på denne måten å jobbe på, og kretsen samarbeider blant annet med offentlige flyktningkontorer, skoler, barnevern og utekontakten.

– Vi tror denne modellen vil kunne gjennomføres i alle kretser og klubber, sier Irgens.