HÅR – klima, kultur og kjemikalier

Utrop møtte kvinner fra ulike kulturer og spurte dem om hårfrisyr og stell. Hva er vakkert? Hvilke produkter foretrekkes?

Malaka Izzati fra Iran har prøvd masse forskjellig.
– Da jeg var ung hadde jeg langt hår og gikk med to fletter og klipte meg første gang da jeg var fjorten år. Etter hvert som jeg ble eldre klipte jeg meg kortere. Ikke bevisst, men man trenger jo en forandring av og til. Derfor sparer jeg noen ganger og klipper meg andre ganger. Jeg bruker litt hårspray og silkeolje for å stelle håret. Jeg har vanskelig hår som er krøllete. Klimaet i Norge gjør at håret mitt ser oppblåst ut, ler hun.

Kortklipte kvinnekjempere
– Mange kvinner har langt hår i Iran, og det er stort sett foretrukket. En del har derimot klipt seg kort i forbindelse med feminismen. For noen har det med livssyn å gjøre, mens andre følger moten, derfor kan man ikke generalisere. Men mote har mye å si. Min mormors generasjon brukte henna (planteblanding) for å farge håret, mens min mors generasjon brukte farge. Det har mye å si om du er fra bygda eller byen og hva slags bakgrunn du har, når det gjelder hårfrisyre, forklarer hun.

Foto: Noshin Saghir

Lyst hår betyrhøy status
Malaka forteller at i overklassen var det ofte kvinner som hadde tatt en tur til Vesten og farget håret lysere. – Det ble og blir sett på som høy status. Og iranske kvinner er veldig lyse i huden, så det blir ikke så stor kontrast til det lyse håret. Dessuten er iranske kvinner kjent for sin pene hårfarge, nettopp fordi den ikke er helt svart, legger hun til.

Dekker håret
– Jeg har håret mitt bundet bak i hestehale, fordi jeg bruker hijab for å dekke håret, sier Hayat Mahmoud fra Etiopia.
Hun bruker hijab på ulike måter for å dekke håret når hun er utenfor huset. – Jeg gjør det fordi i islam er det påbudt å dekke håret og jeg synes også at det er komfortabelt å bruke det. Jeg bruker sjampo og balsam for å vaske håret som alle andre. I tillegg bruker jeg olje og hårkrem og tar hårkur annenhver uke. Og for at håret ikke skal bli skadet bruker jeg et produkt for å beskytte håret en gang i måneden, forteller hun. – Hvis du ikke steller håret ditt kan det bli ødelagt. Noen steller ikke håret sitt, hvis de bruker hijab fordi at håret ikke synes, men jeg synes at det er viktig å ta vare på håret selv om man dekker det. I Etiopia liker også kvinnene å ha langt hår selv om det ofte ikke er lengre enn til under skuldrene, sier hun.

Henna som hårfarge
Amtul Manan er fra Pakistan og liker å ha langt hår, fordi hun synes det ser vakkert ut. – Men håret mitt vokser ikke noe særlig lenger, og er tynt, derfor tenker jeg på hva slags hårfrisyre jeg kler.
Man bør endre det etter alder, synes hun. Håret bør klippes etter hvert slik at det holder seg vakkert, fordi en persons hårfrisyre har mye å si for ens personlighet. – Jeg farger håret mitt, og synes at henna er bra for å farge håret med. Jeg klipper håret hos frisør jevnlig og bruker sjampo etter hva slags hårtype jeg har. Man bør bruke balsam hvis man har tørt hår. Og det er viktig å passe på at man tar nok vitaminer for at håret skal se friskt ut. Håret gjenspeiler hva slags helse du har. Hvis du ikke har nok vitaminer ser håret ditt dødt ut, men derimot hvis du har nok vitaminer så ser det glansfullt og livlig ut, informerer hun.
Hun forteller om at man vanligvis bør dekke håret etter islam, fordi håret tiltrekker oppmerksomhet fra menn. Små jenter foretrekker å ha kort hår, mens unge kvinner som regel har langt hår, fordi pakistanske menn liker det. Hvis man er moderne, er kort og løst hår vanlig. På landsbygda derimot er det omvendt, der blir ofte langt og bundet hår foretrukket.

Vanlig med hårekstensjon
– Jeg synes at kort og bølgete hår er bra, fordi det er lettere å stelle, style og behandle, sier Zohra Faruk, som er fra Kenya og jobber som frisør. Selv bruker hun balsam som hun ikke skyller ut, skum og serum for å stelle håret.
Zohra forteller at afrikanske kvinners hår vokser sakte, men de liker likevel å ha langt hår. Det er årsaken til at mange bruker hårekstensjon (forlengelse av hår).
– Når de har rastafletter trenger de ikke gjøre annet enn å vaske håret i to til tre måneder som er enkelt for ellers må de style håret mye for at det skal se bra ut. I tillegg ser håret langt og vakkert ut. De bruker også fuktighetskrem og spray i håret for å style det, sier frisøren.

Blomster i håret
Anuradha Agarwal fra India liker å ha langt hår, fordi hun synes det er bra. – Jeg steller håret ved å bruke kokosnøttolje en gang i uka. I India blir også langt hår sett på som vakkert, men vi må ha det i flette og ikke løst. Ellers risikerer man misbilligende blikk, forklarer hun. Indiske kvinner pynter håret med blomster som kalles for gajra. I Sør-India må gifte kvinner bruke blomster i håret som symbol på at de er gifte. For å styrke håret brukes det en blanding laget av nøtter som holder håret sort, glatt og langt. I tillegg bruker vi henna for å farge håret, forteller hun.

Fritt for kjemikalier
Nazia Shaheen er fra Pakistan. Hun forteller:
– Jeg liker å ha langt hår klippet i etasjer, fordi da ser man damete ut. Jeg bruker bare sjampo for å vaske håret, ellers er det ingenting annet, fordi man skader håret ved å bruke for mange produkter med farlige kjemikalier i. I Pakistan blir langt og glatt hår sett på som vakkert. Pakistanske kvinner bruker ofte henna i håret for å farge og styrke det, avslutter hun.