Pakistaner med doktorgrad på gamalost

Den pakistanske forskeren Tahir Mahmood Qureshi har vitenskapelige bevis på gamalostens helsemessige velsignelser
Foto: Illustrajonsfoto: Flickr
Det måtte en pakistansk forsker til for å finne ut om den særnorske gamalostens positive effekt på helsen. Gamalost er en norsk surmelksost med røtter helt tilbake til vikingtiden.

Tahir Mahmood Qureshi avla nylig doktorgrad ved Universitetet for miljø og biovitenskap(UMB) om gamalosten og dens helsefremmende virkning, skriver ambisjoner.no.

Interessant forskningsobjekt

Qureshi forteller at gamalosten er interessant av flere grunner.

– Den er veldig tradisjonell og ikke minst en ost man ikke finner andre steder i verden. I tillegg synes jeg det virket så spennende da jeg hørte om hvor mye folk hatet og elsket den. Men dette er ikke bare lek, dette er også seriøs forskning. Qureshi spesialiserer seg på matvarers effekt på helsen og da spesielt oster. I tillegg har Qureshi satt seg inn i forskningsmetoder som han ønsker å bruke videre i sitt arbeid. 

Funnene

Qureshi er ikke i tvil om sine funn. Gamalosten er en velsignelse for kropp og sjel.

– Gjennom invitro-modeller ser vi at aktiviteten av disse blodtrykksenkende peptidene øker gjennom fordøyelsen, og det blir mer av disse pepidene i tarmen. Vi har undersøkt hvordan disse peptidene utvikler seg i tarmsaft fra mennesker, og vi ser en god utvikling av peptidene, forklarer Tahir Mahmood Quresh til ambisjoner.no. I tillegg avslørte doktorgraden at Gamalost inneholder store mengder vitamin K2, som er bra for beinbygning og hjerte, og som er påvist krefthemmende. Qureshis konklusjon er ikke uklar: Gamalost er bra for helsen!

Gamalost bedre med fett

Qureshi hadde en liten bekymring med gamalosten, men som fort viste seg å bli en gladmelding. Bekymringsårsaken var at oster som modnes raskt og som har mye smak kan inneholde biogene animer. Av den grunn forventet Qureshi å finne biogene animer i gamalosten. Men nok en gang kan han glede gamalost-tilhengere.

– Gamalosten inneholder ubetydelige mengder biogene aminer, opplyser han. Liker du å smøre Gamalost på et tykt lag med smør, har jeg gleden av å informere om at dette kan du bare fortsette med, smiler Qureshi. Undersøkelser viser nemlig at vitamin K som inntas sammen med fett, opptas lettere i blodet og gir ytterligere helsefremmende effekt. Qureshi er ferdig med sitt fire-årige opphold i Norge, og reiser nå tilbake til Pakistan. Der skal han fortsette å forske på helseaspekter ved mat, og særlig oster.