Fargede diskrimineres i Premier League

Scoringer og temperament: Italiensk-ghaneseren Mario Balotelli kan bli utestengt for å ha stemplet en motspiller, selv om dommeren ikke så forseelsen. Nå går hans agent, Mino Raiola, ut mot det engelske fotballforbundet, og sier han blir straffet spesielt hardt fordi han er utenlandsk.
Foto: Wikimedia Commons
En omfattende undersøkelse gjennomført av universitetene i Birmingham, Cambridge og Oxford, viser at fotballhverdagen er tøffere for utenlandske og fargede spillere.
0Shares

Etter å ha tatt for seg hele 760 kamper fra sesongene 2006-07 og 2007-08 har forskerne kommet fram til at det er 15 prosent større sannsynlighet for at en spiller pådrar seg gult kort, om han er utenlandsk og/eller farget, skriver Nettavisen.

– Vi analyserte et bredt spekter av faktorer, som spillestil, alder og posisjon i tillegg til data fra hver enkelt kamp. Derfor er vi overbevist om at det ikke er et resultat av spillestil, men andre faktorer, sier Doktor James Reade fra University of Birmingham til universitetets hjemmesider.

– Resultatene fra undersøkelsen var helt tydelig: Det er større sjanse for at dommere i Premier League gir gult kort til en utenlands spiller som har samme bakgrunn som de større etniske minoritetene i Storbritannia, legger han til.

Tillit til norske dommere

Sjef for dommerstanden i Norges Fotballforbund, Rune Pedersen, ønsker ikke å kommentere resultatet av den engelske undersøkelsen. Han insisterer likevel på at slik diskriminering ikke foregår blant norske dommere.

– Jeg har ikke noe tro på at slikt finner sted i Norge, og for oss er dette en fremmed problemstilling, sier Pedersen til Nettavisen.