Debatterer arrangerte ekteskap

Hadia Tajik (Ap)mener arrangerte ekteskap er i tråd med norsk lov og alminnelig handlefrihet
Foto: Arbeiderpartiet
Det sier kulturminister Hadia Tajik (Ap). På et prinsipielt grunnlag sidestiller hun arrangerte ekteskap med ”forelskelsesekteskap”. 
0Shares

I et intervju med Dagens Næringsliv legger ikke Tajik skjul på at arrangerte ekteskap kan være problematiske, men sier samtidig at det er prinsipielt legitimt å arrangere ekteskap.  

Tajik sier likevel at mange ikke er klar over utfordringene med arrangerte ekteskap.

– Det er ganske problematisk å arrangere et ekteskap mellom en som er vokst opp i Norge og en fra for eksempel Pakistan. Skikken henger dessuten tett sammen med tradisjonelle kjønnsrollemønstre. Som 29-åring ser jeg ikke dette for meg for min egen del, forteller Tajik.

Frp ser rødt

Kari Raustein i Stavanger Frp er skuffet over kulturministerens uttalelser.

– Det er utrolig at vår nye kulturminister, med innvandrerbakgrunn og oppvekst i Norge, ikke ser at dette er et stort tilbakeskritt for integreringen i landet. Arrangerte ekteskap undergraver vår frihet, vår likestilling og ikke minst vårt demokrati, sier hun til Rogalandsavisen.

Tajik mener Rausteins tolkning av hennes uttalelser i beste fall er kreative.

– Jeg har påpekt det nøkterne faktum at arrangerte ekteskap er legitime. Det er de. Både i henhold til norsk lov og alminnelig handlefrihet. Når Raustein i tillegg påstår at det føres en politikk i Norge i dag som oppfordrer til tvangs- og proformaekteskap, tar hun igjen feil, understreker kulturministeren til Rogalandsavisen.