Fredsbiskop på Oslobesøk

Colombianerne i utlendighet er viktige å ha med fredsprosessen, mener biskop og Caritas-direktør Hector Fabio Henao.
Foto: Marcelo Corvalan
Caritas Colombia-direktør og biskop Hector Fabio Henao er for tiden i Oslo. Han har fulgt fredssamtalene med argusøyne, og tror på at en fredelig løsning i konflikten kan gagne alle colombianere, også de som lever utenfor landets grenser.
Claudio Castello
Latest posts by Claudio Castello (see all)

Henao, som er på invitasjon fra norske Caritas, skal blant annet bruke Norgesturen til å evaluere norsk-støttede prosjekter i det sør-amerikanske landet.

Men også de svært viktige fredssamtalene mellom regjeringen og den venstreradikale FARC-geriljaen har vært gjenstand for drøfting. Henao og Caritas er gjennom fredsinitiativer i de mest voldsutsatte landsdelene i Colombia sterkt involvert i fredarbeidet.

– Formålet er å få det colombianske folket og sivilsamfunnet til å bli mer deltagende i fredsprosessen, sier biskopen.

Jeg ser denne muligheten som den beste på lang tid.

– Hvordan vil du vurdere fredssamtalene så langt?

– Hele Colombia har store forhåpninger til at vi nå denne gangen endelig kan lykkes. Selv om man innser at det er store utfordringer knyttet til det å skape fred etter så mange år med krig og konflikt. Jeg tror samtalene sålangt har gitt en uvurderlig anledning til at gamle fiender kan, i første omgang diskutere grunnlaget for konflikten, og så skape enighet. Jeg håper samtidig også at fredsprossen videre kan lykkes med å styrke demokratiet i Colombia.

En aktiv kirke
Kirkemenighetene i landet, både katolske, evangeliske og andre har prøvd å være en aktiv fredsinstans, legger Henao til.

– I 80- og 90-årene, da konflikten var kanskje på sitt verste, handlet jobben om å skape fredelige alternativer gjennom en felles kirkefront for freden. Fokuset den siste tiden har vært på de regioner som har vært verst rammet av den væpnede volden.

– Kirken har gjennom lang tid jobbet for freden i Colombia, og nå håper vi at gjennom denne seneste prosessen så kan vi høste fruktene av dette arbeidet.

Eksilmiljøene er viktige
Norsk-colombianernes, og andre colombianske eksilmiljøers bidrag er, og vil, ifølge biskopen, fortsatt være enormt viktig.

– For det colombianske sivilsamfunnet er det viktig å få hjelp fra de som engang måtte flykte sin familie og sine hjem på grunn av konflikten. Colombianerne i utlendighet vet at de er invitert til å bidra, slik at byrden av hele fredsprosessen blir lettere å bære for oss alle.

– Tror du, innerst inne, at fred er mulig etter så mange år med hat og krig?

– Jeg ser denne muligheten som den beste i lang tid, kanskje som en historisk mulighet. Forholdene for å skape varig fred i landet er langt bedre nå enn f. eks på 90-tallet. Samfunnsklimaet er generelt gunstig, fordi det colombianske samfunnet er lei av denne konflikten. Og noe annet som også hjelper er at det internasjonale samfunnet ser en reell interesse av å avslutte konflikten og at Colombia begynner en ny epoke med fred og frihet.

Henoa tror på en nasjonal forsoning, men da må samfunnet garantere alle colombianeres sikkerhet.

– Alle colombianere, uansett politisk ståsted, fortjener å vende hjem til et land hvor de kan leve godt og trygt, sier han.