Fortsatt kjølig forhold tre år etter

Kinas ambassadør var under årets Kinesiske kulturdager i Drammen lydhør for å snakke om kulturutveksling, men ikke om politikk eller forholdet mellom Norge og Kina i tiden etter fredsprisutdelingen til Liu Xiaobo
Foto: buskerud.innvandrerrad.no
– Norge taper på manglende Kina-engasjement, mener Kina-ekspert til NRK.
Claudio Castello
Latest posts by Claudio Castello (see all)

Snart tre år etter tildeligen av fredsprisen til systemkritikeren Liu Xiaobo er det offisielle forholdet mellom Norge og Kina fremdeles anspent.

Som et ledd i en stadig tilnærming fortsetter likevel de kulturelle båndene å pleies. Sist helg var den kinesiske ambassadøren på plass under Kinesisk Kulturdag i Drammen og holdt en tale, hvor han snakket varmt om norsk kultur og den norske kulturelle arven. 

Politikk ville han imidlertid ikke snakke om.

– Nei, jeg har nok ikke ombestemt meg angående intervju. La oss heller ta et bilde, svarte han avvisende og høflig til NRKs repporter, som var på plass i Drammen.

Strategimangel
Kina-ekspert Henrik Kristoffersen mener på sin side at norske myndigheters tilnærming til Kina preges av manglende strategi.

– Vi burde ta langt mer initiativ og prøve å komme kineserne i møte. Klarer vi ikke det, så er alternativ to å i det hele tatt ha en back-up plan for hva man ønsker å gjøre videre med situasjonen, sier han til NRK

Særlig risikerer norsk næringsliv å havne i mer i bakleksa hvis det ikke gjøres noe mer for å bedre forholdet, mener han.

– Noe av det vanskeligste er at norske selskaper heller ikke selv har en langtidsstrategi for Kina-markedet. Risikoen er for stor, slik situasjonen er nå.