Utfordrer Fjordman

 
Foto: Henrik Kreilisheim
Journalist Øyvind Strømmen stiller en rekke spørsmål til bloggeren Fjordman i en kronikk – men venter ikke å få svar. 
0Shares

Hvordan skal muslimer deporteres en masse fra Europa? Hvor skal de deporteres til? Hva skal gjøres med norske muslimer? Tror Jensen at en slik massedeportasjon kan foregå fredelig, og uten omfattende menneskelige lidelser? Og hvilke andre «fiendtlige fremmede» er det han også ønsker å bli kvitt?

Det er noen av spørsmålene journalist og forfatter av bøkene Det mørke nettet og Den sorte tråden Øyvind Strømmen stiller Fjordman (bloggeren Peder Are Nøstvold Jensen) i en kronikk på Nrk Ytring i dag. Anledningen er at Fjordman nylig fikk støtte fra Fritt Ord til å skrive en bok om 22. juli. Strømmen mener Fjordman har unnveket viktige spørsmål hittil, men at han strengt tatt ikke burde ha noe problem med å svare, da Fjordman med ujevne mellomrom får spalteplass i landets største aviser.  

– Later som han er forfulgt
Strømmen mener Jensen har et problem: 

Problemet er at noen av oss faktisk har lest hva han har skrevet.

– Problemet er at noen av oss faktisk har lest hva han har skrevet. Det gjør det litt vanskelig for ham å kunne løpe bort fra det, mens han later som om han bare er en stakkars innvandringskritiker, en forfulgt mann på høyresiden, stadig vekk kneblet, både i avisspalter og nå sist gjennom å få påspandert et skrivestipend fra Fritt Ord, skriver Strømmen. 

Strømmen er en av få journalister i Norge som har spesialisert seg på det ytre høyre, og da særlig den nyere tidens utvikling, som er karakterisert av store deler av aktiviteten til ytterliggående grupper på høyresiden foregår på nettet. Fjordman selv har vært sterkt kritisk til det Strømmen har skrevet, og i boka Morgenbladet-journalist Simen Sætre nylig skrev om ham, avfeier han Strømmen som et “fjols”. 

Mye støtte til Fritt Ord
Fritt Ords pengestøtte til Fjordmans planlagte bok har skapt sterke reaksjoner, men mange har også forsvart og støtte tildelingen, blant annet kulturminister Hadia Tajik. En som i dag imidlertid går langt i å kritisere Fritt Ords støtte og hevde at Fjordman er en farlig, fascistisk ideolog, er Kjetil Jakobsen, idéhistoriker og Henrik-Steffens professor ved Humboldt-universitetet i Berlin.

– Mindre enn to år etter 22. juli har det utrolige skjedd at tunge samfunnsaktører med kulturminister Hadia Tajik (VG, 25/6) i spissen finner Fjordmans forfatterskap støtteverdig. Uavhengig av hva man måtte mene om Fritt Ords tildeling, har det er oppstått et behov for at fagfolk gjør det klart hva slags varer denne skribenten har i sekken, skriver Jakobsen i en kronikk i VG i dag. 

Deportasjoner i “Stalin-skala”
Jakobsen minner om at Jensen er kjent for kravet om å forvise alle muslimer fra Europa. Han går med andre ord inn for tvangsdeportasjoner i Stalin-skala, ifølge professoren.

– Kjernen i en ideologi er imidlertid ikke hva den tar avstand fra, men hva den tilbyr. Det positive budskapet er omsorgen for «den hvite rase», noe Fjordman blant annet fremstiller i «Preparing for Ragnarok», en elektronisk pamflett som ble publisert på nettstedet «Gates of Vienna» i mai 2011, illustrert med norrøne symboler og bilder av riddere i kamp mot islam. Som tittelen sier er dette en apokalyptisk tekst, skriver han i kronikken. 

Fjordman kommenterer
Fjordman selv kommenterer kontroversen etter tildelingen fra Fritt Ord i et lengre, refererende blogginnlegg i dag. Her hevder han blant annet at han er blitt “en folkefiende” i Norge og at han måtte flykte fra landet.