Stemmerettsjubileet avsluttes med internasjonal konferanse

 
Foto: Thomas Haugersveen/Statsministerens kontor
14.-15. november arrangeres konferansen Women, Power and Politics – The Road to Sustainable Democracy i Oslo. 
Claudio Castello
Latest posts by Claudio Castello (see all)

Rundt 300 deltakere, fra både Norge og utlandet, er påmeldt til konferansen som vil finne sted på Radisson Blu Scandinavia Hotell. 

På vegne av Stemmerettskomiteen arrangerer FOKUS – Forum for kvinner og utviklingsspørsmål – og Institutt for fredsforskning (PRIO) konferansen som markerer avslutningen på Stemmerettsjubileet.

Temaet blir kvinners politiske rettigheter og arbeidet for internasjonal fred, sikkerhet og utvikling.

– Forskning viser en sterk korrelasjon mellom lands økonomiske vekst, politiske stabilitet og kvinners stilling i samfunnet. Det er grunn til å tro at fred i post-konfliktland vil bli mer bærekraftig dersom kvinner blir aktivt integrert i fredsbyggingsarbeidet, sier Torunn L. Tryggestad, forsker og prosjektleder i PRIO.

Skal ta opp utfordringer
Formålet med konferansen er å diskutere de store utfordringene verden står overfor når det gjelder kvinners likestilling og rettigheter.

– Kvinner utgjør 50 prosent av medlemsmassen til politiske partier globalt, men bare 10 prosent av dem har lederstillinger. Bare om lag 30 land i verden har 30 prosent eller flere kvinner i sine parlamenter. Veien til urnene er åpen for de fleste, men tilgangen til makt og innflytelse er begrenset for kvinner, sier Gro Lindstad, daglig leder i FOKUS.

Konferansen vil bli åpnet av Utenriksministerens stedfortreder Ingvild Næss Stub, etterfulgt av Gro Harlem Brundtland. Fredag vil Barne- og likestillingsminister Solveig Horne (bildet) ønske velkommen.

På talelisten finner vi blant andre Helen Clark, leder i FNs Utviklingsprogram (UNDP), Phumzile Mlambo-Ncguka, leder i FNs kvinneorganisasjon (UN Women), Louise Arbour, leder for International Crisis Group, og Shirin Ebadi, tidligere fredsprisvinner.