Stemmerettsjubileet avsluttes med internasjonal konferanse

 
Foto: Thomas Haugersveen/Statsministerens kontor
14.-15. november arrangeres konferansen Women, Power and Politics – The Road to Sustainable Democracy i Oslo. 
0Shares

Rundt 300 deltakere, fra både Norge og utlandet, er påmeldt til konferansen som vil finne sted på Radisson Blu Scandinavia Hotell. 

På vegne av Stemmerettskomiteen arrangerer FOKUS – Forum for kvinner og utviklingsspørsmål – og Institutt for fredsforskning (PRIO) konferansen som markerer avslutningen på Stemmerettsjubileet.

Temaet blir kvinners politiske rettigheter og arbeidet for internasjonal fred, sikkerhet og utvikling.

– Forskning viser en sterk korrelasjon mellom lands økonomiske vekst, politiske stabilitet og kvinners stilling i samfunnet. Det er grunn til å tro at fred i post-konfliktland vil bli mer bærekraftig dersom kvinner blir aktivt integrert i fredsbyggingsarbeidet, sier Torunn L. Tryggestad, forsker og prosjektleder i PRIO.

Skal ta opp utfordringer
Formålet med konferansen er å diskutere de store utfordringene verden står overfor når det gjelder kvinners likestilling og rettigheter.

– Kvinner utgjør 50 prosent av medlemsmassen til politiske partier globalt, men bare 10 prosent av dem har lederstillinger. Bare om lag 30 land i verden har 30 prosent eller flere kvinner i sine parlamenter. Veien til urnene er åpen for de fleste, men tilgangen til makt og innflytelse er begrenset for kvinner, sier Gro Lindstad, daglig leder i FOKUS.

Konferansen vil bli åpnet av Utenriksministerens stedfortreder Ingvild Næss Stub, etterfulgt av Gro Harlem Brundtland. Fredag vil Barne- og likestillingsminister Solveig Horne (bildet) ønske velkommen.

På talelisten finner vi blant andre Helen Clark, leder i FNs Utviklingsprogram (UNDP), Phumzile Mlambo-Ncguka, leder i FNs kvinneorganisasjon (UN Women), Louise Arbour, leder for International Crisis Group, og Shirin Ebadi, tidligere fredsprisvinner.