Visste du at…

...over 30 år siden har gått siden den første svarte spilleren debuterte på Englands fotballandslag?
Claudio Castello
Latest posts by Claudio Castello (see all)

Viv Anderson. Et navn som skrev seg inn i tippekampseernes hjerter, og historiebøkene. Høsten 1978 ble han nemlig den aller første svarte engelskmannen til å få sjansen på sitt landslag, og bryte ned rasebarrièren.

Siden den gang har 57 svarte spillere representert Englands landslag på seniornivå. I 1978 ble Englands daværende landslagssjef, Ron Greenwood, utsatt for telefontrusler fordi han tok ut “svartinger” i sin tropp. At den Nottingham-fødte Anderson var en av Englands beste forsvarsspillere betydde ingenting. Ukentlig ble han utsatt for alt fra apelyder til klare beskjeder fra supporterne om å komme seg hjem til jungelen i Afrika og å få bananskall slengt etter seg.

Senere skulle han vise seg å få en lysende karrière. Liga-og europacupgull med klubben fra sin hjemby, Nottingham Forest, VM-spill og spill i storklubber som Arsenal, Manchester United og Sheffield Wednesday. Anderson spilte sin siste kamp for Middlesbrough i 1995, en klubb hvor han fortsatte karrièren som spillende trener og assisterende manager. I 2001 fikk han ridderordenen MBE (Member of the Order of the British Empire), og tre år senere ble han valgt inn til engelsk fotballs Hall of Fame. I dag driver han eget sportsreisebyrå og opptrer som goodwill-ambassadør for det engelske fotballforbundet.