Visste du at…

...over 30 år siden har gått siden den første svarte spilleren debuterte på Englands fotballandslag?

Viv Anderson. Et navn som skrev seg inn i tippekampseernes hjerter, og historiebøkene. Høsten 1978 ble han nemlig den aller første svarte engelskmannen til å få sjansen på sitt landslag, og bryte ned rasebarrièren.

Siden den gang har 57 svarte spillere representert Englands landslag på seniornivå. I 1978 ble Englands daværende landslagssjef, Ron Greenwood, utsatt for telefontrusler fordi han tok ut “svartinger” i sin tropp. At den Nottingham-fødte Anderson var en av Englands beste forsvarsspillere betydde ingenting. Ukentlig ble han utsatt for alt fra apelyder til klare beskjeder fra supporterne om å komme seg hjem til jungelen i Afrika og å få bananskall slengt etter seg.

Senere skulle han vise seg å få en lysende karrière. Liga-og europacupgull med klubben fra sin hjemby, Nottingham Forest, VM-spill og spill i storklubber som Arsenal, Manchester United og Sheffield Wednesday. Anderson spilte sin siste kamp for Middlesbrough i 1995, en klubb hvor han fortsatte karrièren som spillende trener og assisterende manager. I 2001 fikk han ridderordenen MBE (Member of the Order of the British Empire), og tre år senere ble han valgt inn til engelsk fotballs Hall of Fame. I dag driver han eget sportsreisebyrå og opptrer som goodwill-ambassadør for det engelske fotballforbundet.