Lokalpolitiker stod frem som rasist – ekskludert fra partiet

En lokalpolitiker i Pensjonistpartiet er ekskludert etter å ha åpent innrømmet at han er rasist.
Foto: Pixabay
Pensjonistpartiet i Møre og Romsdal har mandag ekskludert et medlem etter uttalelser på Facebook.
Claudio Castello
Latest posts by Claudio Castello (see all)

Ifølge NRK, som først omtalte saken, har Olger Drønnesund, som har stått på valglister for Pensjonistpartiet i en årrekke, offentlig gått ut på Facebook at han er rasist.

«He, he, gjengitt tekst. Jeg innrømmer lett: Jeg er rasist. Hva vil du gjøre med det, frue».

Utspillet skapte sterke reaksjoner, ifølge Tidens Krav, og utpå mandagen har leder Eldar Andreas Eilertsen i Ålesund Pensjonistparti gjort det klart overfor Sunnmørsposten at bystyrerepresentanten har blitt ekskludert fra partiet.

– Vi har verdier i vårt parti som står så langt unna det Drønnesund her har ytret, at styret ikke har annet valg enn å ekskludere ham, sier Eilertsen til smp.no.

Kommentaren hans kom som reaksjon i en Facebook-diskusjon. Lokalpolitikeren har ved flere anledninger postet kontroversielle innlegg, blant annet et hvor han setter spørsmålstegn om den tidligere landslagssprinteren Ezinne Okparaebo “er norsk” (se faksimile).

Jurist: – Ikke ulovlig

Antirasistisk Senter kaller Facebookinnlegget grov rasisme. Fungerende leder Linda Tinuke Strandmyr mener det er svært problematisk at ytringene kommer fra en folkevalgt, og forventer en oppvask i Pensjonistpartiet

– Han spiller på klassisk frykt- og hatretorikk, der en lagar et bilde av oss og dem, sier hun til NRK.

Til NRK sier Olger Drønnesund at han aldri har skrevet noe rasistisk, eller noe slags frykt- eller hatytring.

Anine Kierulf, som er førsteamanuensis ved Universitetet i Oslo og ekspert på ytringsfrihet, tror, ifølge nrk.no, at ikke noe av det pensjonistpartipolitikeren har skrevet på Facebook er ulovlige.

– Det er ikke ulovlig å være rasist, inkonsekvent, historieløs og generaliserende. Ytringene er nok for generelle til å bli regnet som hatefulle, men det uvanlig å lese at noen gir så klart uttrykk for å være rasist, sier Kierulf til NRK.