Lokalpolitiker stod frem som rasist – ekskludert fra partiet

En lokalpolitiker i Pensjonistpartiet er ekskludert etter å ha åpent innrømmet at han er rasist.
Foto: Pixabay
Pensjonistpartiet i Møre og Romsdal har mandag ekskludert et medlem etter uttalelser på Facebook.
295Shares

Ifølge NRK, som først omtalte saken, har Olger Drønnesund, som har stått på valglister for Pensjonistpartiet i en årrekke, offentlig gått ut på Facebook at han er rasist.

«He, he, gjengitt tekst. Jeg innrømmer lett: Jeg er rasist. Hva vil du gjøre med det, frue».

Utspillet skapte sterke reaksjoner, ifølge Tidens Krav, og utpå mandagen har leder Eldar Andreas Eilertsen i Ålesund Pensjonistparti gjort det klart overfor Sunnmørsposten at bystyrerepresentanten har blitt ekskludert fra partiet.

– Vi har verdier i vårt parti som står så langt unna det Drønnesund her har ytret, at styret ikke har annet valg enn å ekskludere ham, sier Eilertsen til smp.no.

Kommentaren hans kom som reaksjon i en Facebook-diskusjon. Lokalpolitikeren har ved flere anledninger postet kontroversielle innlegg, blant annet et hvor han setter spørsmålstegn om den tidligere landslagssprinteren Ezinne Okparaebo “er norsk” (se faksimile).

Jurist: – Ikke ulovlig

Antirasistisk Senter kaller Facebookinnlegget grov rasisme. Fungerende leder Linda Tinuke Strandmyr mener det er svært problematisk at ytringene kommer fra en folkevalgt, og forventer en oppvask i Pensjonistpartiet

– Han spiller på klassisk frykt- og hatretorikk, der en lagar et bilde av oss og dem, sier hun til NRK.

Til NRK sier Olger Drønnesund at han aldri har skrevet noe rasistisk, eller noe slags frykt- eller hatytring.

Anine Kierulf, som er førsteamanuensis ved Universitetet i Oslo og ekspert på ytringsfrihet, tror, ifølge nrk.no, at ikke noe av det pensjonistpartipolitikeren har skrevet på Facebook er ulovlige.

– Det er ikke ulovlig å være rasist, inkonsekvent, historieløs og generaliserende. Ytringene er nok for generelle til å bli regnet som hatefulle, men det uvanlig å lese at noen gir så klart uttrykk for å være rasist, sier Kierulf til NRK.