Står opp for kvinners ytringsfrihet og seksuelle rettigheter

FNs hovedforsamling i New York skal vedta migrasjonsavtalen som ble vedtatt under FN-møtet i Marrakech 10.12.
Foto: worldislandinfo.com
Neste uke drar de seks nordiske likestillingsministrene til New York for å delta i FNs kvinnekommisjon, CSW. Der kommer de til å tale med én stemme for at kvinners seksuelle og reproduktive rettigheter skal styrkes i verden.

Nytt av året er at likestillingsministrene vil bidra til den internasjonale debatten om sexistisk netthat og har utpekt et panel av nordiske eksperter som blir med til CSW, melder norden.org i en pressemelding.

Her inngår aktivisten Emma Holten, forskeren Anine Kierulf, skribenten Thordis Elva, prosjektlederen Johnny Lindqvist og parlamentarikeren Nasima Razmyar.

 – Kvinners frigjøring blir aldri virkelighet hvis vi ikke sikrer deres rett til å ytre seg uten frykt for trakassering og forfølgelse. Uten ytringsfrihet finnes det ingen frigjøring. I så måte er den digitale sfæren en enorm barriere. For kvinner så vel som for minoriteter, sier Emma Holten.

Norden en pådriver
Hovedtemaet for årets CSW-møte er hvordan kvinnekommisjonen kan bidra til å oppnå de 17 målene for bærekraftig utvikling som verdens land ble enige om i 2015.

Alle de nordiske landene kommer til å være pådrivere for at kvinners seksuelle og reproduktive rettigheter skal være med i sluttdokumentet fra møtet. 

– Kvinners seksuelle og reproduktive helse og rettigheter er grunnleggende for likestilling og styrking av kvinners og jenters egenmakt, sier Åsa Regnér, likestillingsminister i Sverige til norden.org.

 
Foto : Frankie Fouganthin

Streben for det anstendige arbeidslivet
Finlands likestillingsminister Juha Rehula kommer på sin side til å snakke om de nordiske erfaringene med å strebe mot et anstendig arbeidsliv.

 – Lik tilgang til anstendig arbeid, og lik lønn for likeverdig arbeid, er hjørnesteiner for en bærekraftig framtid. Muligheten til å kombinere arbeid og familieliv for begge foreldre er en viktig faktor for å sikre kvinners deltakelse i arbeidslivet. Dette er noe som forener oss i Norden, sier Rehula til norden.org.