Tajik og Ayhan utnevnt til unge ledere

 
Foto: Fotokollasje/Wikimedia Commons/Arkiv
Nestleder i Arbeiderpartiet Hadia Tajik og statssekretær i Nærings- og handelsdepartementet Dilek Ayhan (H) er utnevnt til unge ledere av Verdens økonomiske forum (WEF).
Claudio Castello
Latest posts by Claudio Castello (see all)

Tajik og Ayhan, begge med henholdsvis pakistansk og tyrkisk familiebakgrunn, føyes dermed inn i rekken av personer utnevnt til Young Global Leaders av forumet med samme navn, som er en del av Verdens økonomiske forum, skriver Sunnmørsposten

Forumet har en uttalt målsetting om å drive nettverksbygging og skape endringer i samfunnet, og utnevner 200 unge ledere hvert år. 

Både Tajik og Ayhan vil ha likestilling på agendaen. Førstnevnte mener utfordringene blir nedprioritert både i Norge og utlandet.

– Norge er blant verdens mest likestilte land, men også vi har utfordringer. Til tross for disse har vi gjennom flere tiår sett verdien av å ha kvinner i arbeidslivet, og det gjør at jeg kan ha en spesiell stemme på de arenaene jeg får tilgang på, sier Tajik i en pressemelding.

Føler seg beæret
Utrop kontaktet Ayhan for en kommentar på utnevnelsen. Hun viser til følgende skriv på sin Facebook-vegg:

– For meg er det en utrolig stor ære å bli utnevnt som Young Global Leader av WEF. Young Global Leaders er en integrert del av Verdens økonomiske forum. Medlemmene får muligheten til å påvirke dagsordenen der, og i andre viktige internasjonale forum. Jeg blir del av et utrolig nettverk av motiverte og engasjerte mennesker. Derfor vil jeg utfordre dem til å bidra i arbeidet ved å utvikle nye og banebrytende ideer som kan brukes til å nå målene.

For Ayhan vil de store globale utfordringene relatert til mat, energi og klima bli sentrale spørsmål å sette på dagsorden.

– Ved å satse på kunnskap, næringsutvikling, bærekraftig forvaltning og internasjonalt samarbeid, bidrar vi til å styrke Norges posisjon som ansvarlig aktør og samarbeidspartner i nord. Jeg mener vi fortsatt har et uutnyttet potensial både med hensyn til å gjøre skipsfarten grønnere og ved å utvikle ny og anvende kjent teknologi på tvers i havrommet. Vi må bygge opp kompetanse og framskaffe kunnskap spesielt om klima og miljø, skriver hun videre.

FAKTA

Hadia Tajik

Født 18. juli 1983 i Bjørheimsbygd, Strand i Rogaland, av pakistanske foreldre som innvandret til Norge.  Ansatt i Arbeids- og inkluderingsdepartementet 1. desember 2006 som politisk rådgiver for statsråd Bjarne Håkon Hanssen. Yngste politisk rådgiver ved Statsministerens kontor noensinne i 2008, mens politisk rådgiver Mina Gerhardsen var i permisjon. Valgt inn på Stortinget for første gang i 2009, og for andre gang i 2013. Etterfulgte Anniken Huitfeldt fra september 2012 til oktober 2013 som kulturminister. Også medlem av Arbeiderpartiets integreringsutvalg, som la fram sin innstilling i 2011. Leder av Justiskomiteen fra og med 2013, og valgt til nestleder i Arbeiderpartiet i april 2015.

Dilek Ayhan

Født 13. august 1979. Norsk-tyrkisk gründer og næringslivsleder som i 2008 var med på å opprette Alarga, et selskap som jobber med å “bedre bedrifters interkulturelle kompetanse”. Statssekretær i Nærings- og handelsdepartementet etter regjeringsskiftet etter Stortingsvalget i 2013.