Norge tar imot færre kvoteflyktninger

UNHCR, FNs høykommissær for flyktninger, har oppfordret Norge om å ta imot flere kvoteflyktninger. Regjeringen vil på sin side heller satse mer av statskassen på "å integrere de som allerede har kommet".
Foto: Patrick Müller
FN-sambandet mener det er beklagelig at regjeringen ikke følger FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) sin oppfordring om at Norge øker antallet kvoteflyktninger.
Claudio Castello
Latest posts by Claudio Castello (see all)

I statsbudsjettet for 2018 legger regjeringen opp til at Norge skal ta imot 1120 kvoteflyktninger.

– I en verden med et massive og økende flyktningeutfordringer bør Norge lytte til FNs anbefalinger. Vi bør bidra til at de internasjonale forpliktelsene på dette feltet styrkes, og at Norge bidrar i mottaksapparatet av flyktninger som kommer til Europa, sier Anne Cathrine da Silva, generalsekretær i FN-sambandet, via en pressemelding.

Grunnen til regjeringens kutt antall kvoteflyktninger er følgende, ifølge innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug.

– Vi vil heller bruke ressursene på å integrere de som allerede har kommet, i tillegg til å ha jevnere kvalitet på integreringsarbeidet i kommunene, forklarer Listhaug overfor NRK.

SV: – Ikke godt nok
Karin Andersen (SV), leder for kommunalkomiteen på Stortinget, mener dette er ikke godt nok og mener Listhaug og regjeringen må legge konkret handling bak ordet «satsing».

– Jeg har sittet og bladd og bladd i budsjettforslaget, men jeg klarer ikke å finne noen satsing. Den står stille fra i fjor og står ikke i forhold til det antall flyktninger som er bosatt i kommunene, sier hun til NRK.

Kritikken er Listhaug uenig i. Hun peker på at det ligger 17 milliarder kroner i budsjettet som kommunene skal bruke på integrering, blant annet til å finansiere introduksjonsprogrammet.

– Vi skal bruke ekstremt store beløp på dem som har kommet og fått opphold, og de siste årene dreier det seg om nær 80 000 mennesker. De voksne skal i jobb og barna skal på skolen, og dette skal gå i hop, sier Listhaug.