– La oktober-barna bli

– Vi kan ikke, i rike Norge, sitte å se på at de barna vi sender ut velger å legge ut på ny flukt i Europa fordi de frykter retur mer enn et liv på gata, sier leder i Pensjonistforbundet, Jan Davidsen.
Foto: Johnny Syversen
Pensjonistforbundet er sterkt bekymret for økende antall mindreårige asylsøkere som blir sendt ut av landet.
Claudio Castello
Latest posts by Claudio Castello (see all)

Forbundet viser til organisasjoner som Amnesty International som påpeker at situasjonen i Afghanistan er blitt verre.

– Ved utgangene av september hadde 443 av 913 ungdommer bosatt på mottak med midlertidig tillatelse lagt ut på ny flukt. Vi kan ikke, i rike Norge, sitte å se på at de barna vi sender ut velger å legge ut på ny flukt i Europa fordi de frykter retur mer enn et liv på gata. Dette kan vi ikke akseptere, sier forbundsleder Jan Davidsen i Pensjonistforbundet  i en uttalelse.

– Dette er ikke saker, men vår fremtid. Det er våre barn. Rettferdighet er et bærende prinsipp i den norske asylpolitikken. Det betyr at de barna som har et beskyttelsesbehov og allerede er trygge i Norge fortsatt skal få være trygge i Norge. Det er rettferdighet i praksis.

– Vår tur til å hjelpe
Har ikke et av verdens rikeste land råd til å ta vare på disse ungene?, påpeker han videre.

– Vi vil minne om Fritiof Nansen og hans Nansenpass som var et internasjonalt anerkjent identitetsbevis til statsløse flyktninger. Passet kom i forbindelse med flyktningstrømmen etter første verdenskrig. Han fikk fredsprisen for dette. Det kan trekkes klare paralleller til dette i dagens situasjon. 

En gang måtte også nordmenn være utvandrere, forteller han.

– Vi vil også minne om den store utvandringen fra Norge på slutten av 1800 tallet. Over 800 000 nordmenn utvandret fra sult, nød og arbeidsledighet. Nå er det vår tur til å virkelig hjelpe, sier forbundslederen.