Ny rapport: – Hatretorikk økte siste året

Fra netthat til voldshandling: Amnesty Internationals viser til i sin årsrapport om menneskerettigheter at hatefulle ytringer ofte kan føre til handling.
Foto: flickr.com
– 2017 viste folks vilje til å stå opp for sine rettigheter, sier Amnesty International. Samtidig mener de at året som gikk har vist at hatefulle ytringer for ofte blir til voldelige handlinger. 
Claudio Castello
Latest posts by Claudio Castello (see all)

Amnesty International advarer i sin årsrapport om menneskerettigheter mot kraftige angrep på menneskerettigheter i året som gikk, men ser samtidig lyspunkter, melder NRK.

– Nye og alvorlige trusler blåste liv i protestviljen, skriver Amnesty i sin statusrapport for menneskerettigheter i 159 land i verden.

Organisasjonen trekker fram #metoo-kampanjen blant eksemplene på folkeprotest i 2017.

 
Foto : Rødt Nytt

– Metoo viser en fortsatt mangel på likestilling. Kampanjen viser at begeret blir fullt, sier John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty International til NRK torsdag.

Ut mot “oss og dem”
Amnesty advarer mot at hatefull retorikk stadig ser ut til å bikke over i voldelige handlinger.

– Det vi har sett i verden over en periode, og som kanskje har blitt enda tydeligere i 2017, det er et kraftig angrep på menneskerettigheter på mange områder, sier Egenæs.

Amnesty peker på handlinger mot rohingya-minoriteten i Myanmar som det verste eksempelet på at hatprat blir til overgrep.

– Myndigheter må slutte å stemple andre mennesker som dem mens de definerer noen som oss. Det er der hatretorikken starter, sier Egenæs.