Ny rapport: – Hatretorikk økte siste året

Fra netthat til voldshandling: Amnesty Internationals viser til i sin årsrapport om menneskerettigheter at hatefulle ytringer ofte kan føre til handling.
Foto: flickr.com
– 2017 viste folks vilje til å stå opp for sine rettigheter, sier Amnesty International. Samtidig mener de at året som gikk har vist at hatefulle ytringer for ofte blir til voldelige handlinger. 

Amnesty International advarer i sin årsrapport om menneskerettigheter mot kraftige angrep på menneskerettigheter i året som gikk, men ser samtidig lyspunkter, melder NRK.

– Nye og alvorlige trusler blåste liv i protestviljen, skriver Amnesty i sin statusrapport for menneskerettigheter i 159 land i verden.

Organisasjonen trekker fram #metoo-kampanjen blant eksemplene på folkeprotest i 2017.

 
Foto : Rødt Nytt

– Metoo viser en fortsatt mangel på likestilling. Kampanjen viser at begeret blir fullt, sier John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty International til NRK torsdag.

Ut mot «oss og dem»
Amnesty advarer mot at hatefull retorikk stadig ser ut til å bikke over i voldelige handlinger.

– Det vi har sett i verden over en periode, og som kanskje har blitt enda tydeligere i 2017, det er et kraftig angrep på menneskerettigheter på mange områder, sier Egenæs.

Amnesty peker på handlinger mot rohingya-minoriteten i Myanmar som det verste eksempelet på at hatprat blir til overgrep.

– Myndigheter må slutte å stemple andre mennesker som dem mens de definerer noen som oss. Det er der hatretorikken starter, sier Egenæs.