Eurovision-vinner i samekofte-kontrovers

 
Foto: prisa.com
Svensk samisk artist reagerer på at Eurovision-kjendis Måns Zelmerlöw etter at han la ut et bilde på nettstedet Instagram ikledd en drakt som liknet på en samekofte.
Claudio Castello
Latest posts by Claudio Castello (see all)

Zelmerlöw, som vant den internasjonale Eurovision-finalen i 2015, er i disse dager i Norrbotten, Sveriges nordligste fylke. Her filmer han scener til tv-serien Chevaleresk, hvor han selv har hovedrollen.

Under oppholdet i Norrbotten har han kjørt hundespann, og kledd seg i et plagg som ligner på en samekofte. Tirsdag la Zelmerlöw ut et bilde av seg selv på Instagram til sine 480.000 følgere (se skjermdumpen).

– For meg er det her supereksotisk. Å få kjøre hundespann, prøve reindrift og joike ute på viddene. Det er morsomt å teste ut, sier Måns Zelmerlöw til den svenske avisen NSD.

Foto : Skjermdump/Instagram

Hverdagsrasistisk
Anja Storelv, som har vunnet Sami Grand Prix. kaller på sin side Instagram-publiseringen for “hverdagsrasistisk og motbydelig”.

– Jeg blir både frustrert og opprørt. Det er veldig dårlig gjort at en så stor svensk artist som Måns Zelmerlöw kan gjøre noe sånt. Å bruke våre klær og vår kultur for å kle seg ut, sier hun til NRK.

Storelv forventer at TV-produksjonen nå ber om unnskyldning.

– Så lenge man behandler klær og tradisjoner med respekt så må man få kle på seg en kofta for å ære kulturen. Men det her blir ikke ære, men å skitne ut kulturen.

Utøvende produsent for Chevaleresk, Thomas Aziz, presiserer i et tilsvar til NRK om saken at de ikke har brukt korrekt samekofte i serien, men et plagg inspirert av den samiske kulturen.