Eurovision-vinner i samekofte-kontrovers

 
Foto: prisa.com
Svensk samisk artist reagerer på at Eurovision-kjendis Måns Zelmerlöw etter at han la ut et bilde på nettstedet Instagram ikledd en drakt som liknet på en samekofte.
0Shares

Zelmerlöw, som vant den internasjonale Eurovision-finalen i 2015, er i disse dager i Norrbotten, Sveriges nordligste fylke. Her filmer han scener til tv-serien Chevaleresk, hvor han selv har hovedrollen.

Under oppholdet i Norrbotten har han kjørt hundespann, og kledd seg i et plagg som ligner på en samekofte. Tirsdag la Zelmerlöw ut et bilde av seg selv på Instagram til sine 480.000 følgere (se skjermdumpen).

– For meg er det her supereksotisk. Å få kjøre hundespann, prøve reindrift og joike ute på viddene. Det er morsomt å teste ut, sier Måns Zelmerlöw til den svenske avisen NSD.

Foto : Skjermdump/Instagram

Hverdagsrasistisk
Anja Storelv, som har vunnet Sami Grand Prix. kaller på sin side Instagram-publiseringen for “hverdagsrasistisk og motbydelig”.

– Jeg blir både frustrert og opprørt. Det er veldig dårlig gjort at en så stor svensk artist som Måns Zelmerlöw kan gjøre noe sånt. Å bruke våre klær og vår kultur for å kle seg ut, sier hun til NRK.

Storelv forventer at TV-produksjonen nå ber om unnskyldning.

– Så lenge man behandler klær og tradisjoner med respekt så må man få kle på seg en kofta for å ære kulturen. Men det her blir ikke ære, men å skitne ut kulturen.

Utøvende produsent for Chevaleresk, Thomas Aziz, presiserer i et tilsvar til NRK om saken at de ikke har brukt korrekt samekofte i serien, men et plagg inspirert av den samiske kulturen.