– Dersom begge parter er av den pågående typen, kan det til tider gå hardt for seg, med både skriking, roping, og i verste fall vold.
Foto: Wikimedia Commons, Benjamin West
– Lag gode rutiner på å snakke sammen i fredstid. Da står dere bedre rustet når konflikten rammer dere.

Hei

Min samboer og jeg har vært sammen i 15 år. Vi har to barn i tenårene. Vi har det stort sett fint sammen, men vi har et kommunikasjonsproblem som stadig dukker opp. Når vi er uenige om noe, kan vi bli ganske sinte og kranglevorne. Det er hele tiden angrep og forsvar. Det er som om vi har en konkurranse – en konkurranse om å ha rett og om å bli hørt. Vi løser sjeldent det vi krangler om, og det blir fort dårlig stemning. Det hender at vi beklager overfor hverandre etter en stund med taushet, men dette er ganske slitsomt. Finnes det hjelp for oss?

Hilsen irritert dame på 43

Kjære irritert dame på 43

Ja, det finnes hjelp å få. Du beskriver et helt vanlig problem som mange par vil kjenne seg igjen i. Det kan være endeløse diskusjoner der det ene ordet tar det andre, og det kommer sjeldent noen god løsning ut av dette. Vi kjenner oss bare mer frustrerte og sinte.

Et typisk konfliktmønster

Vi kaller ofte denne måten å diskutere på for et typisk «konfliktmønster». Det er som om vi danser den samme dansen, igjen og igjen. I et slikt konfliktmønster er det ofte slik at den ene parten er pågående eller litt jagende, og den andre av den mer konfliktskye typen, som blir taus og venter på at det hele skal gå over. 

Dersom begge parter er av den pågående typen, kan det til tider gå hardt for seg, med både skriking, roping, og i verste fall vold. Noen ganger er begge parter konfliktskye, og da kan tausheten kjennes lammende helt til dere enten reparerer eller «feier det under teppet». Men i de aller fleste relasjoner er det én som er pågående og én som er mer konfliktsky. 

Hvorfor er dette så viktig for meg?

Som oftest er det følelsene som styrer disse konfliktene. Når vi har slike krangler kan det være nyttig å være skikkelig nysgjerrig på hva som ligger under sinnet eller frustrasjonen din. Dersom du stiller deg selv følgende spørsmål, kan du finne noen svar: «Hvorfor er dette så viktig for meg? Hvor kommer dette sinnet fra? Hva er det jeg dypest sett trenger eller lengter etter akkurat nå?». 

Svaret på disse spørsmålene kan være mange, men et viktig poeng er selve tilknytningen mellom dere. Partneren din er viktig for deg, og dersom du opplever at du ikke får kontakt, blir du desperat og fortvilet. Da kan vi fort opptre irritable, eller tause fordi vi er redde for å si noe galt, for tenk om vi mister hverandre.

Mange synes det er uvant å stille seg selv slike spørsmål, og mange synes det er utfordrende å komme i kontakt med disse følelsene. Det kan rett og slett være fordi det ikke var vanlig å snakke om, eller ta hensyn til følelser i oppveksten. 

Hvordan kan vi skape en bedre dialog?

  • Gjør det til en vane å snakke sammen noen minutter hver dag. Bli enige om at det skal være en kort samtale
  • Lag gode rutiner på å snakke sammen i fredstid. Da står dere bedre rustet når konflikten rammer dere
  • Mobilen tar oppmerksomheten bort fra partneren. Bli enige om mobilfri tid, for eksempel under middagen
  • Snakk om hvordan dere reparerer etter konflikt. På samme måte som vi har ulike kjærlighetsspråk, har vi også ulike tilgivelsesspråk

Dersom diskusjonene fortsetter i et mønster som er vanskelig for dere å løse på egen hånd, vil jeg anbefale at dere oppsøker familievernkontoret. Parterapi er nettopp noe som kan hjelpe dere til å nøste opp i de følelsene som driver konfliktene dere har.

Lykke til!

Våre leserinnlegg er meningsytringer som gir uttrykk for skribentens holdning. Se her for mer informasjon om hvordan du sender et innlegg til våre debattsider.