NRK publiserer muslim-hets

NRK publiserte muslimhets på sine tekst-tv-sider, der man kan sende inn anonyme sms-meldinger for fem kroner. De ansvarlige i NRK er på ferie, men lover at meldingene vil bli fjernet.

– Hadde man intervjuet en person som veltet ut av seg slike ting, ville man ikke brakt det videre, så sant det ikke hadde nyhetsverdi at en bestemt person sa det. Her er det i tillegg anonymt, sier Raaum, som er pensjonert førsteamanuensis fra journalistutdanningen ved Høgskolen i Oslo.

Det er reaksjonen til Odd Raaum, ekspert på presseetikk og presserett, når han får høre noen av meldingene fra NRK tekst-tv. En av dem lyder slik:

«Det ligger i Islams natur at de om 20-30 år føler seg sterke nok til å revoltere, og jeg håper ved Gud at vi den dagen er klar til å tukte dem og vise hvem som er herrer i eget hus!»

Det skal mye til for å bli dømt både når det gjelder ærekrenkelser og rasisme, sier han, og viser til at ærekrenkelsesparagrafen har stor toleranse for såkalte verdiutsagn, altså utsagn som ikke inneholder konkrete beskyldninger eller trusler.

Kringkastingssjef John G. Bernander er på ferie og ønsker ikke uttale seg. Redaksjonssjef Kjetil Svorkmo Bergmann i NRK.no, som også har ansvaret for tekst-tv, er på hyttetur og har ikke sett denne tekst-tv-siden. Men når han får høre meldingene, varsler han at de vil bli fjernet.