Bilde: Flickr.com
Foto: Flickr.com

Lag marokkansk tagine

Tagine er en historisk berbisk rett fra Nord-Afrika som er oppkalt etter den spesielle keramikkbollen den tradisjonelt tilberedes i. 

Utrop nr. 7/2010 (29.04.2010)

Vanligvis er en tagine en rik stuing av kjøtt, som kan inkludere biff, kylling, fisk eller lam, og som også inkluderer grønnsaker eller frukt. I tillegg finnes det vegetariske versjoner av retten.

Keramikkbruk i marokkansk, og nord-afrikansk matlaging kommer mest sannsynligvis fra romerne, som mest sannsynlig brakt keramikken til området under deres styre

Ingredienser (3 porsjoner)
1 ts anisfrø
0,5 ts cayennepepper
1 ts korianderfrø
1 ts kuminfrø
750 g lammekjøtt med bein
1 stk løk
1 ss tomatpuré
4 stk tørket aprikos
4 stk tomater
2 dl vann
2 bk kikerter
1 ss ingefær, finhakket
2 stk buljongterninger (kylling)
2 stk kanelstenger
1 stk sitron
Frisk koriander
olje
salt og pepper

Slik gjør du

Ha anisfrø, cayennepepper, korianderfrø og kuminfrø i en morter og knus godt. Ha krydderne i stor bolle og ha på godt med olje, ca 1 dl. Dersom kjøttet ikke er oppdelt, skjær det opp i passende stykker. Ha det i bollen med krydderne og bland godt. 

Stek kjøttet i ca fem, seks minutter (i en dyp stekepanne eller tykkbunnet kjele) på høy varme. Sett til side. Ikke vask panna. Skjær løken i grove biter. Ha den i stekepanna med tomatpureen og stek til den blir gylden (bruk eventuelt mer olje). Hakk aprikoser og tomater og ha dem i. Ha i vann og kikerter. 

Ha kjøttet tilbake i panna med ingefær, buljong og kanelstenger. Del sitronen i to og la den koke med i 45-60 minutter. Smak til med salt og pepper.

Server med revet sitronskall og frisk koriander. Couscous eller ris passer bra dersom du ikke synes kikertene metter nok.