Interiøret i restauranten Konak har blitt kjøpt inn fra forskjellige steder i Tyrkia.
Foto: Alejandro Decap

Tyrkisk herlighet

Mat fra Midtøsten er mer enn dvaske kebaber og gamle grønnsaker. En tur til Konak restaurant beviser det. 

Utrop nr. 2/2013 (10.01.2013)
Vinteren har kommet for fullt, og det er ikke direkte fristende å begi seg ut i den harde kulden. Til de som føler seg litt eventyrlystne, finnes det en destinasjon som er verd å utsette seg for farene med is på asfalten, nemlig den nye restauranten Konak. 
 
Det første man ser når man kommer inn er det smakfulle interiøret, med dempet belysning og en smilende servitør som tar oss imot. Lokalet er tomt, men servitøren utviser stor tilstedeværelse.
Interiøret er stilfullt og pent, som gjør matopplevelsen enda bedre.
Foto: Alejandro DecapUnikt interiør
Stolene i restaurantene er så behagelige at å sitte på IKEA-stoler aldri vil bli det samme. Mehmet Ari – eieren av stedet – kan fortelle at både stoler, bord, tøytapetene og resten av interiøret er kjøpt inn fra Tyrkia, og at han selv reiste innom flere byer for å finne dekorasjoner som passet hans nye restaurant.
 
Menyen er variert med grillretter, panneretter, supper med mer.

Før hovedretten kommer på bordet får man meze, som består av ferskt brød og forskjellige dipper som tzatziki og yoghurt. Dette utgjør en fabelaktig forrett, men som fort kan fylle magen om man ikke er forsiktig.

Store mengder yoghurt
For anledningen prøvde jeg "sarma beyti" som hovedrett, en rett som består av kjøttkaker av lam inne i ferskt brød delt i små stykker, og med yoghurt på toppen, servert med bulgur og en skål med salat.
Kjøttkakene er behagelig krydret slik at man får fram den gode lammesmaken mot den tidvis overveldende mengden yoghurt og brødet den ligger i. For yoghurten ligger på enkelte deler som et lokk på maten og er av og til i fare for drepe smaken. Når du derimot skraper litt av, blir blandingen helt utmerket og komplimenterer kjøttet og brødet med sin friske smak. Brødet har forøvrig en fersk smak som masserer smaksløkene, og salaten fungerer helt greit til retten.
 
Kube-dessert
Når hovedretten er fortært, kommer man fram til desserten. Her kan man ikke gå glipp av muligheten til å prøve en meget tradisjonell rett ved navn künefe. Künefe er en tyrkisk spesialitet som er høyst uvanlig å finne i Norge. I form kan det se ut som om det er en kube sammenflettede nudler. Retten består av små tynne deigtråder som formes sammen til en kube med mozzarella, sukker og sitron. 
Konak er kanskje ikke bra plassert i Oslos bybilde, men maten er himmelsk.
Foto: Alejandro Decap

 
I utgangspunktet kan dette høres ut som en fryktelig rett, men noe så saftig, søtt og fyldig skal man lete lenge etter. Smaken minner vagt om en god sitronte, men uten bitterheten. Søtheten blir ikke kunstig, og ostens karakteristiske smak blander seg sømløst med resten. Dette gjør at uansett hvor mett man blir så er det alltid plass til denne desserten.
 
Anbefales
Konak restaurant er av den unike sorten som bringer med seg det beste fra Tyrkia. Restauranten er som sagt nylig åpnet, og er absolutt å anbefale.