Foto: Claudio Castello

Lanserte kampanje mot hatretorikk

I går, som del av markeringen av Safer Internet Day, ble nettstedet stopphatprat.no lansert.

Utrop nr. 7/2014 (13.02.2014)
– Hatprat nører under frykt og fører i ytterste konsekvens til vold. Vi må fronte en innsats mot hatefulle ytringer som er langt bredere enn fokuset på straffelovens paragraf 135, sa likestillings- og diskrimineringsombud Sunniva Ørstavik.
Foto: Claudio Castello

– Etter 22. juli tok jeg tak i mine egne stereotypier, og gjennom fotoprosjektet Humans of Oslo har jeg innsette hvordan folk vil bli sett på som og verdsatt som mennesker, sier Iffit Qureshi, som tok steget vekk fra den skrevne samfunnsdebatten og inn i virkelighetsfotografiens verden.
Foto: Claudio Castello
Websiden er den norske versjonen av den europeiske kampanjen mot hatprat og for menneskerettigheter på nett. Formålet er at gjennom aksjonsdager, debatter, og workshops vil man skape synlighet, styrke unge nettaktivister, bidra til økt kunnskap og bygge en positiv nettkultur.

Informasjonsmateriale om nettprosjektet.
Foto: Claudio Castello
Lanseringen skjedde i går kveld på Litteraturhuset, og Utrops medarbeider var tilstede og tok en knippe bilder. Blant annet talte likestillings- og diskrimineringsombudet Sunniva Ørstavik og samfunnsdebattanten Yousef Assidiq. 

– Nettet skiller ikke mellom landegrenser. Heller ikke vi i Norge er frie for menneskerettighetsutfordringene som hat og intoleranse fører med seg, var tonen fra koordinator for stopphatprat.no, Eirik Rise.
Foto: Claudio Castello
Opplevd hets: – Kritiser meg for idéene jeg står for, ikke for kjønn, religion eller utseende, sa samfunnsdebattanten Florence Aryanik (lengst til venstre). Aryanik har opplevd å få trusler om drap og voldtekt, og valgte i fjor høst å trekke seg fra å tale i et arrangement som markerte Krystallnatten. Vis klokskap: – Å være en positiv motvekt og kommunisere med den man er i strid med er en bedre strategi enn konfrontasjon, var tonen fra Yousef Assidiq (i midten). Sats på konstruktiv debatt: – Netthatere er ofte frustrerte og føler ofte at de ikke blir hørt. Vi må løfte frem de stemmene som er konstruktive og som kan få netthaterne til å bli med på en organisert meningsutveksling, sier lhbt-forkjemper Luca Espeseth.
Foto: Claudio Castello