Demonstranter samlet seg på Egertorget for å protestere mot det kinesiske regimets framferd mot Tibet.
Foto: Song Chi

Demonstrerte for bortført leder

Den ellevte lama fra Tibet ble arrestert sammen med familien da han var bare seks år gammel. Han har ikke blitt sett i offentligheten siden. I dag er han 28 år gammel. 

Utrop nr. 18/2017 (09.05.2017)

– Hvor er Panchen Lama?

Det var spørsmålet tibetanere stilte for å minne oss alle om den forsvunne Gedhun Choekyi Nyima, den ellevte Panchen Lama, da de hadde møtt opp på Egertorget forrige tirsdag, 25. april.

Tibetanere, støttespillere, menneskerettighetsorganisasjoner og diverse regjeringer rundt om i verden har stilt det samme spørsmålet til kinesiske myndigheter de siste 22 årene. Kravet har vært å få vite hvor Panchen Lama befinner seg. Aktørene har også gang på gang bedt Kina om å løslate Gedhun Choekyi Nyima, men kravene har konsekvent blitt ignorert.

Foto:
Bortført som barn
Gedhun Choekyi Nyima (født 25. april 1989) var bare seks år gammel da han ble anerkjent av hans Hellighet Dalai Lama som den ellevte Panchen Lama, den nest viktigste åndelige lederen i Tibet. Det skjedde 14. mai 1995. Etter bare tre dager ble han og hans familie satt i arrest av kinesiske myndigheter og er ikke blitt sett offentlig siden.

Bortføringen ved seks års alder gjorde ham til en av de yngste politiske fangene i verden. Kinesiske myndigheter utnevnte senere et annet barn til Panchen Lama, et valg som ikke anerkjennes av Dalai Lama og avvises av de fleste tibetanere.

De siste tiårene har kinesiske myndigheter avvist henvendelser fra ulike regjeringer og FN om å få møte Gedhun Choekyi Nyima og familien hans. De hevder han lever et normalt liv og ikke ønsker å bli forstyrret.

Panchen Lamas forsvinning er bare en av utallige triste og tragiske historier om Tibet siden siden landet ble invadert av Kina og innlemmet i landet.