Mohmona Khan blir serieskaper:

Skitten Snø kommer på fjernsynsskjermen

– For meg har dette vært en lang, men også lærerik, givende og spennende prosess, sier forfatter Mahmona Khan om TV-serien som skal lages basert på hennes roman "Skitten Snø".
Foto: Hans Fredrik Asbjørnsen
En ny ungdomsthriller fra Grouruddalen kommer på NRK i slutten av 2019. Serien baseres på Mahmona Khans roman Skitten Snø.

Den norsk-pakistansk oslokvinnen Mahmona Khan blilr serieskaper og manusforfatter sammen med dramatikeren Thomas Moldestad. Katarina Launing er regissør og Cecilie Aspenes er produsent. 

– For meg har dette vært en lang, men også lærerik, givende og spennende prosess å få dette filmatisert, sier forfatteren til Utrop.

Selv trodde Khan at prosjektet, som gjennomføres i samarbeid med Miso Film, skulle resultere i en filmproduksjon. Men hun er veldig fornøyd med at det blir en fjernsynsserie på åtte episoder som skal vises på NRK.

Å skrive bok er litt annerledes enn det å skrive for film eller TV.

– Å skrive bok er litt annerledes enn det å skrive for film eller TV. Ting tar litt mer tid. Hele prosessen er utfordrende, men samtidig også veldig gøy, sier hun.

Har beholdt bokens essens
– Ser du for deg at mye av det opprinnelige innholdet fra Skitten Snø er beholdt i TV-produksjonen?

– Når en bok gjøres om til film eller TV, blir det en tilretteleggelse og her er både essensen og kjernen beholdt i aller høyeste grad.

Forfatteren gleder seg spesielt over at serien handler om ungdom fra Groruddalen der hun selv er oppvokst. Samtidig er hun opptatt av tematikken som hun mener er viktig og aktuell.

– Det at jeg har villet skrive bøker og nå jobbet med dette prosjektet henger sammen med et sterkt ønske om å være med på gjenspeile den norske virkeligheten slik den er i dag. Mange savner dette, for eksempel i norsk kunst, film og TV. Det er hyggelig å se at ting er i endring nå.

Romanen Skitten Snø kom ut i 2011. Historien om vennskap, hat, overgrep og skam skapte mye spalteplass og debatt. Khan ser særlig på skam og seksualitet som en viktig komponent med rot i dagens virkelighet.

– Fortsatt er dette aktuelle og vanskelige temaer å ta opp. En virkelighet vi er nødt til å belyse og snakke mer om, sier Khan.

Skal være mest mulig autentisk
Cecilie Aspenes, produsent i Miso Film, forteller at de planlegger innspilling over nyttår, og at de nå starter castingprosessen for å finne alle rollene. De ønsker ungdommer fra Groruddalen velkommen til audition.

– Serien vil ha premiere på NRK, antagelig i slutten av 2019. Å lage TV-serie er en prosess som tar tid, alle biter skal høre riktig sammen. Heldigvis består dette prosjektet av dyktige kreatører, og jeg har stor tro på at historien vår vil treffe publikummet sitt. Samarbeidet med Mahmona gir oss verdifull innsikt og autentisitet i arbeidet, og det er en fryd å jobbe sammen med henne.

Hun sier seg enig med Khan om seriens fokus.

– Vi skal lage en TV-serie som skildrer både karakterer og miljø på en så autentisk måte som mulig. Handlingen er lagt til Groruddalen, men jeg håper serien snakker like godt til ungdommer også andre steder i landet. Som produsent er jeg opptatt av å lage gode og genuine fortellinger som publikummet vårt kan kjenne seg igjen i.

Ikke overrasket over TV-satsing
Høsten 2013 anmeldte Trude Ringheim Skitten Snø for Dagbladet. Hun var på det tidspunktet journalist i avisen, men har i løpet av de siste fem årene skiftet karriere, og er nå ungdomsskolelærer ved Jordal skole. 

Lærer ved Jordal skole, Trude Ringheim, anmeldte romanen “Skitten Snø” i Dagbladet høsten 2013.
Foto : Privat

Til Utrop sier Ringheim at hun ikke er overrasket over at boken blir enten film eller TV-serie.

– Jeg tenkte åpenbart at dette kunne bli tilfelle. Språkbruken til Mahmona Khan er gnistrende og interessant. Som lærer på Jordal har jeg ofte brukt boken aktivt som undervisningsverktøy. Særlig jentene er ivrige i å diskutere handlingen i boken, som de kjenner seg så sterkt igjen i, og som kan være selvopplevd, særlig det som handler om urett og jentesolidaritet. 

– For meg tar boken opp et viktig tema. Jeg krysser fingrene for at dette kan bli en god TV-serie, legger Ringheim til.