– Leger som utfører “jomfrusjekk”, misforstår kultur

  Det er ingen god grunn for at leger skal sjekke jenters jomfrudom, mener skribent Isra Zariat
  Xueqi Pang
  Latest posts by Xueqi Pang (see all)

  Isra Zariat mener at norske leger bidrar til å holde en ukultur levende.
  Foto : PRIVAT BILDE (Isra Zariat)
  Ifølge Isra Zariat utfører norske leger sjekk av jenters ”jomfruhinne” på forespørsel fra foreldre. Det er en legesjekk som ikke gir et riktig bilde av sannheten. 

  En såkalt “jomfruhinnesjekk” har ingen medisinsk begrunnelse. Det er fordi jomfruhinnen i seg selv er en myte, ifølge både medisinstudenter og leger.

  Zariat sier til Utrop at praksisen er ulovlig, men at norske leger utfører den likevel fordi de lytter mer til foreldrenes ønsker enn til hva som kommer fram i samtale med barnet.

  Jeg vet at når innvandrerkvinner får høre at jomfruhinnen bare en myte, så får de hakeslepp

  Hun mener også at mange leger utfra en kulturrelativistisk holdning tror at de gjør foreldre som ber om “jomfrusjekk” en tjeneste.

  – Leger i Norge misforstår kultur. Den kulturelle kompetansen hos leger bør styrkes, sier hun.

  Isra Zariat mener at noe er galt når foreldre uten videre kan oppsøke legen i Norge for å be om en ”jomfrusjekk” av barna sine.

  Bare en myte
  Ifølge en replikk-kommentar publisert av NRK, kan ikke jomfruhinnen gi svar på om jenter har tidligere hatt sex eller ikke.

  Den såkalte syltynne jomfruhinnen er en myte og sjekken er helt meningsløs. I stedet for er kvinner født med noe kalt ”hymen”. 

  ” […] kvinner [er] født med en tøyelig slimhinnekrans, kalt hymen. Dette er en fold, like innenfor skjedeåpningen, som vanligvis strekker seg 360 grader rundt, og er en del av veggen i skjeden.” Det informerer blant andre medisinstudenten Nina Brochmann. 

  Videre skriver medisinstudentene følgende: ”Og kjære jenter, det finnes ikke et kyskhetssegl i skjeden din, så det er ingen grunn til å holde seg i ro.”

  De råder foreldre til heller å snakke med barna sine enn å tvinge dem til legen.

  Arbeiderpartiets helsepolitiker på Stortinget Kari Henriksen sier også til VG at leger må stanse praksisen umiddelbart.

  – Spre kunnskap og informasjon
  Zariat kaller ”jomfruhinnen” og sjekkene for en ukultur. En ukultur som bare kan tvinges vekk ved å spre riktig informasjon, både til leger og pasienter.

  – Spre kunnskap! La det stå klart i lovverket at fastleger og foreldre ikke har lov å tvinge unge kvinner til å få utført en sjekk. Helsesøstre kan for eksempel informere om myten og barnas rettigheter hos legen under seksualundervisningen, foreslår Isra Zariat.

  – Jeg vil at internettleger og -helsesøstre som Klara Klok skal si til unge jenter at tvangsjekk av ”jomfruhinnen” er ulovlig. Klart og tydelig.

  Og hun stiller altså spørsmål om kunnskapen til legene.

  – Det er hårreisende at leger utfører slike sjekker på sitt kontor. De, av alle, bør vite at jomfruhinnen er en myte. Finnes det mangler i den norske legeutdanningen? spør hun.

  – Hvis folk får vite at hinnen er en myte, så forsvinner også troen om blod på lakenet. Det er ikke mulig å finne ut om kvinnen er jomfru på den måten. Jeg vet at når innvandrerkvinner får høre at det bare en myte, så får de hakeslepp, sier Zariat.

  Også norske kvinner tror på myten om jomfruhinnen, ifølge Zariat.

  Frarøvet frihet
  I et meningsinnlegg for NRK skrev Zariat at mange unge jenter blir frarøvet friheten til å gjøre det de vil.

  Det er fordi foreldrene mener at ei jentes jomfruhinne kan ”sprekke” under aktiviteter som for eksempel riding, sykling og dansing.

  – De må holde øyene åpne når barn viser at de ikke har lyst, eller når hele situasjonen virker sketchy. De kan bare ikke følge en mal hele tiden, sier hun til Utrop, tydelig opprørt.

  Ikke bare er det traumatiserende for barn under selve sjekken, men kan også gi psykisk belastning for barn i ettertid. 

  I enkelte land kan kvinner bli dømt til døden om det viser seg at hun ikke var jomfru under bryllupsnatten. 

  – Det er en forbud mot “jomfrusjekk” i verden, og store organisasjoner fraråder leger å gjøre dette. Da er det er rart at norske myndigheter er usikre på om det var lov eller ikke, sier Zariat.

  Fakta: 
  “Jomfruhinne” (hymen): Slimhinnefold som danner en krans innenfor skjedeinngangen. Åpningen i skjedekransen kan variere i størrelse. Skjedekransen kan tøyes betydelig uten at slimhinna revner.

  Mange får ingen blødning første gang de har samleie. Men det kan komme små rifter i skjedekransen som kan gi en liten blødning. Ofte er det andre grunner til at det blør, som at en ikke er opphisset nok og dermed ikke fuktig nok i skjeden. Det kan også skyldes at en er nervøs eller strammer musklene i bekkenet. Blødningen vil da stamme fra slimhinnene i skjeden – ikke fra skjedekransen.

  Kilde: ung.no